Več mrtvih in ranjenih

Turška policija priprla 22 oseb, tudi domnevno odgovorno za včerajšnjo eksplozijo

M.K./STA
14. 11. 2022, 07.17
Posodobljeno: 14. 11. 2022, 07.58
Deli članek:

Turški minister za notranje zadeve Suleyman Soylu je za državno televizijo TRT potrdil, da je policija že aretirala osumljenca oziroma osumljenko, ki naj bi bila odgovorna za včerajšnjo eksplozijo na turistični ulici v evropskem delu Istanbula. Oblasti naj bi sicer v povezavi z napadom pridržale skupno že 22 ljudi

Bobo
Na kraj eksplozije so napotili reševalne enote in policijo, ki je območje zaprla.

Osumljena oseba, katere spola turške oblasti ne razkrivajo, naj bi bila povezana sKurdsko delavsko stranko (PKK), ki jo Ankara in njeni zahodni zavezniki opredeljujejo kot teroristično organizacijo. Turški minister za notranje zadeve je Suleyman Soylu je po prvi aretaciji zagrozil s povračilnimi ukrepi.

"Menimo, da je bil ukaz za napad izdan iz Kobaneja," je še dodal, pri čemer je mislil na sirsko mesto blizu turške meje, v katerem so leta 2015 potekali spopadi med kurdskimi borci in skrajno Islamsko državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sedaj sicer še nihče ni prevzel odgovornost za napad.

Po zadnjih informacijah je eksplozija terjala najmanj šest življenj. "Bombo je sprožila ženska. Ubitih je bilo šest ljudi, število ranjenih se je povzpelo na 81. Zdravstveno stanje dveh je zelo resno," je povedal turški podpredsednik Fuat Oktay.

Silovita eksplozija je včeraj na ulici Istiqlal blizu trga Taksim v središču mesta  odjeknila okoli 16.20 po lokalnem času. Gre za obljudeno turistično ulico, v kateri se nahajajo številni lokali, restavracije, kinodvorane in trgovine. Na kraj eksplozije so napotili reševalne enote in policijo, ki je območje zaprla.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan na novinarski konferenci dve uri po napadu obsodil strahopetni napad in poudaril, da prve informacije kažejo, da je šlo za teroristični napad. 

Minister za pravosodje Bekir Bozdag je kasneje za televizijo A Haber razkril, da policija išče žensko, ki je približno 40 minut sedela na klopi, ko je odšla, pa je čez nekaj minut tam odjeknila eksplozija, je poročal hrvaški portal 24sata.