Milan Medved

Pravnomočno je bil obsojen zaradi oškodovanja velenjske občine, sedaj bi jo rad vodil

Primož Cirman / Necenzurirano
14. 11. 2022, 06.00
Deli članek:

Ugasle nadzorne kamere in informacije o sežigu dokumentov. Kaj vse so v Premogovniku Velenje ugotovili ob odhodu nekdanjega direktorja Milana Medveda, zdaj kandidata za župana?

STA
Milan Medved je kandidat za župana Velenja.

Nenavaden odhod

Milan Medved se je iz pisarne odločil izseliti v soboto dopoldne, 8. marca 2014. Njegovega prihoda in odhoda nadzorne video kamere niso zabeležile. Prav takrat, med 8. in 12. uro, so bili namreč prostori premogovnika brez elektrike. Medvedu sta pri selitvi pomagali še dve osebi iz premogovnika. V avtomobilu sta odpeljali več kartonskih škatel, v katerih naj bi bila »strokovna literatura«.

Bila je sobota, na dan žena leta 2014. Medtem ko so Velenjčanke prejemale čestitke in rože, je imel Milan Medved, dolgoletni direktor tamkajšnjega premogovnika, druge skrbi. Moral je izprazniti pisarno, saj je tri dni prej odstopil z vrha podjetja, ki ga je pripeljal na rob finančnega zloma. Katere dokumente je takrat Medved odnesel iz pisarne, nikoli ni bilo znano. Odgovor na to vprašanje so namreč v premogovniku neuspešno iskali več let.

Zdaj razkrivamo ugotovitve notranje preiskave, ki jo je leta 2019, pet let po odhodu Milana Medveda, opravila služba za preprečevanje in odkrivanje prevar pri državnem Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), lastniku premogovnika. Pod drobnogled je vzela tudi organiziranost, dejavnost in vodenje področja varovanja. Pri tem je posebno pozornost namenila dogajanju ob Medvedovem odhodu.

Ko ugasnejo nadzorne kamere

Takrat so namreč v premogovniku preverjali možnosti, da bi proti Medvedu in drugim članom njegove vodstvene ekipe vložili več kazenskih ovadb in odškodninskih tožb. Za ugotavljanje njihove odgovornosti so najeli zunanjo odvetniško pisarno. Toda hitro so se pojavili sumi, da je del dokumentacije, povezane z domnevno spornimi posli, izginil iz prostorov premogovnika. Četudi ga je vodil sedem let, Medved namreč v arhiv premogovnika ni oddal niti enega dokumenta.

Facebook
Katere dokumente je Medved odnesel iz pisarne, nikoli ni bilo znano.

Obenem je prav na dan njegovega odhoda prišlo do sosledja nenavadnih dogodkov. Kot razkriva poročilo službe za preprečevanje in odkrivanje prevar, ki so ga pridobili v uredništvu Necenzurirano.si, se je Medved iz pisarne odločil izseliti v soboto dopoldne, 8. marca 2014. Njegovega prihoda in odhoda niso zabeležile nadzorne video kamere. Prav takrat, med 8. in 12. uro, so bili namreč prostori premogovnika brez elektrike.

Zakaj? Ker so v premogovniku to dopoldne opravljali dela na srednjenapetostni napeljavi v enem od objektov. Šlo je za vnaprej napovedano prekinitev dobave elektrike, je razvidno iz poročila. Iz energetske službe premogovnika so namreč že štiri dni prej sporočili, da elektrike v soboto dopoldne ne bo.

Rudarji so govorili o sežigu dokumentacije

Je res šlo za naključje ali pa se je Medved namenoma odločil, da se prav takrat izseli iz pisarne? Kot ugotavlja poročilo, ni mogoče natančno ugotoviti, kaj vse je Medved odnesel s seboj. V času, ko nadzorne kamere niso delovale, očitno ni srečal niti varnostnikov. Služba za varovanja namreč ni prejela nobenih posebnih pisnih navodil za izvajanje poostrenega nadzora. Še več: vodja varovanja ni zabeležil prekinitve dobave elektrike v dnevnem poročilu kot izredni dogodek.

Tako so se preiskovalci morali zanesti zgolj na izjave prič. Ugotovili so, da sta Medvedu pri selitvi pomagali še dve osebi iz premogovnika. V avtomobilu sta odpeljali več kartonskih škatel, v katerih naj bi bila »strokovna literatura«. Vsaj tako je tri leta pozneje v pisni izjavi zatrjeval tedanji vodja izmene varovanja. Evidence pregledanih vozil v premogovniku niso vodili. Prav tako večinoma niso fizično pregledovali vozil, navaja poročilo.

Kot je preiskovalcem zatrdil nekdanji direktor premogovnika Ivan Pohorec, mu Medved ob primopredaji poslov ni predal nobene dokumentacije. Te prav tako niso prejeli v arhivu. Poročilo navaja tudi informacije o »morebitnem uničenju oziroma sežigu dokumentacije«. O tem je julija 2014, ko je bila v premogovniku stavka, govorilo več rudarjev, a nihče od njih o temi ali ni vedeli ali bil pripravljen povedati kaj več.

Obsojen zaradi oškodovanja premogovnika

Medved je bil pred tremi leti pravnomočno obsojen zaradi oškodovanja premogovnika. Plačati bi moral 130 tisoč evrov odškodnine zaradi spornega posla z Mestno občino Velenje, ki jo želi zdaj voditi. Toda Medvedu, ki je že pred leti celotno premoženje prenesel na sorodnike, se je plačilu izognil. Odškodnino je namreč premogovniku izplačala zavarovalnica.

S tem se je Medved v celoti rešil bremena odgovornosti za finančni potop premogovnika, ki ga je vodil med letoma 2007 in 2014, torej tudi v času gradnje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), pri katerem je zavajal s ceno premoga. V poznejši kriminalistični preiskavi nikoli ni imel statusa osumljenca. Četudi so revizorji in odvetniki pregledali vrsto domnevno spornih poslov, se v premogovniku nikoli niso odločili za vložitev več odškodninskih tožb.

V premogovniku so bili prepričani, da je Medved s temi manevri v resnici skril lastno premoženje. Na celjsko sodišče so zato leta 2017 vložili tožbo za ničnost pogodbe o preužitku, ki so jo leta 2014 sklenili člani družine Medved. Toda umaknili so jo leta 2019, ko so dobili denar zavarovalnice. Ta pa takšne tožbe ni vložila, saj se je po neuradnih informacijah zaradi dolgotrajnosti postopkov že iztekel zakonski rok, v katerem bi to lahko storila. Velik del članov Medvedove liste zdaj prihaja prav iz premogovnika.