Nacionalizacija

Zelenski obračunal z oligarhom, ki mu je pomagal na oblast

R.T.
10. 11. 2022, 10.38
Posodobljeno: 10. 11. 2022, 16.29
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so se odločile za nacionalizacijo strateških podjetij, ki so bile doslej v lasti oligarhov.

Profimedia
Igor Kolomojskih je na črnem spisku Kijeva in ZDA.

Sekretar ukrajinskega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov je predstavil uradno verzijo in poudaril, da ne gre za nacionalizacijo, temveč za zaseg premoženja v času vojnega stanja. Zagotovil je, da bodo po odpravi vojnega stanja premoženje vrnili lastnikom ali pa jim povrnili njegovo vrednost.

Med mogočneži, ki se morajo (začasno) odreči svojim družbam, je nekaj zanimivih likov. Med drugimi je tudi Igor Kolomojskij, nekdanji zaveznik ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega in pred nekaj leti je drugo ali tretje najbogatejši človek v Ukrajini. Kolomojskij je obvladoval tudi medijski imperij, na njegovi televiziji pa je v humoristični seriji kot predsednik države nastopal nadobudni igralec Volodimir Zelenski. Ko se je slednji odločil za predsedniško kandidaturo, ga je Kolomojskih izdatno podprl, saj je bil v konfliktu s takratnim predsednikom Petrom Porošenkom.

Ko se je leta 2019 v preiskavo zelo sumljivih finančnih poslov Kolomojskega v ZDA vpletla še FBI, je v Kijevu, ki je izdatno odvisen od Washingtona, njegova priljubljenost upadla. Aprila 2021 so mu ZDA prepovedale vstop v državo, posledično pa je na usluge iz preteklosti pozabil tudi Zelenski. Julija letos so Kolomojskemu, ki ima še ciprsko in izraelsko državljanstvo, odvzeli ukrajinsko državljanstvo, z novim dekretom pa so podržavili tudi vsa njegova podjetja.

Ahmetov obdržal svoj imperij

Po drugi strani je zelo zanimivo, da se državne lovke niso polastile imperija Rinata Ahmetova, najbogatejšega Ukrajinca. To je takoj sprožilo ugibanja, da je cilj ukrajinskih oblasti odstraniti nezaželene oligarhe, jim pristriči krila in onemogočiti, da bi se kdaj potegovali za vplivne funkcije.

Ahmetov je sicer lastnik podjetja System Capital Management in preko svoje hčerinske družbe DTEK nadzoruje več kot polovico proizvodnje premoga v Ukrajini. Je tudi lastnik velikega medijskega holdinga Media Group Ukraine in nogometnega kluba Šahtar Doneck.

Pred vojno Ahmetov ni bil naklonjen Zelenskemu. Na volitvah leta 2019 je podprl druge kandidate. Še novembra lani je Zelenski obtožil Ahmetova, da pomaga pri kovanju državnega udara, ki naj bi ga orkestrirali v Rusiji. Ahmetov je zavrnil te obtožbe, ob začetku vojne je podprl Zelenskega in očitno se mu je to obrestovalo, saj njegova energetska podjetja niso nacionalizirana.