Razžalitev

Sodni spori dveh Antonov; Krkoviću grozi do pol leta zapora

J.V.
10. 11. 2022, 10.17
Posodobljeno: 10. 11. 2022, 10.34
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljujejo sodne bitke med nekdanjim brigadirjem Antonom Krkovićem in nekdanjim vodjo obveščevalne službe na ministrstvu za obrambo Antonom Peinkiherjem.

Arhiv Reporterja
Nekdanji brigadir Anton Krković.

Prvi je tožbo vložil Krkovič zaradi več Peinkiherjevih zapisov v Dnevniku, Delu, na portalu MMC RTV in v drugih medijih. Krkoviča je obtoževal nesposobnosti in kaznivih dejanj, organizirane prodaje orožja, ovajanja nedolžnih ljudi in mu očital nepotrebno sestrelitev helikopterja med osamosvojitveno vojno.

Krkovič je v postopku zatrjeval, da gre za neresnične, žaljive in zaničljive trditve, zaradi katerih je bil porušen njegov duševni mir ter oblatena njegova čast in dobro ime. Zahteval je 20.000 evrov odškodnine ter preklic trditev in opravičilo. Ljubljansko okrožno sodišče je leta 2019 ocenilo, da Peinkiher ni dokazal resničnosti svojih trditev oziroma ni dokazal, da je imel zadostno podlago verjeti v njihovo resničnost. Krkoviću naj bi s tem nastala škoda, ki so jo ocenili na 7250 evrov. Povrniti bi moral tudi tožnikove pravdne stroške, preklicati izjave in se opravičiti. 

Peinkiher, nezadovoljen z razpletom, se je pritožil na višje sodišče, ki je lani sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno presojo. Zaradi neuradnega komentarja omenjene pravde, ki ga je Krković po lastnih navedbah zaupal novinarju Nova TV, ta pa zapisal in objavil, se je v vlogi obtoženca zdaj znašel tudi sam. Postopek, v katerem se brani pred očitki razžalitve Peinkiherja, se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču predvidoma nadaljeval že danes. Grozi mu denarna kazen oziroma do pol leta zapora.