Zmaga oligarha

Abramovič, ki so mu zamrznili več milijard premoženja, bo prejel odškodnino in opravičilo

S.R.
10. 11. 2022, 09.42
Deli članek:

Izkazalo se je, da je bila odredba za hišno preiskavo pridobljena nezakonito.

Profimedia
Roman Abramovič

Policija na britanskem otoku Jersey ob francoski obali v Rokavskem prelivu je aprila letos na podlagi odredbe sodišča preiskala posestvo, domnevno povezano z ruskim milijarderjem Romanom Abramovičem. Pri tem so zasegli več dokumentov in elektronskih naprav. A se je zdaj izkazalo, da je bila hišna preiskava nezakonita.

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je glede na pravno dokumentacijo z dne 9. novembra, v katero so imeli vpogled, tamkajšnja policija priznala, da je bila odredba za hišno preiskavo, ki jo je izdalo sodišče na Jerseyju, »pridobljena nezakonito.« Hkrati so soglašali, da se mora odredba šteti za nično ter privolili v plačilo odškodnine in opravičilo Abramoviču. Jerseyjska policija se na poizvedbe še ni odzvala. »Gospod Abramovič je vedno deloval v skladu z zakonom, veseli nas, da je policija na Jerseyju priznala, da so bile te hišne preiskave nezakonite in neutemeljene,« pa je navedla Abramovičeva tiskovna predstavnica.

Spomnimo, sodišče na otoku Jerseyju, ki velja za davčno oazo v Rokavskem prelivu, je aprila letos po hišnih preiskavah zamrznilo za približno 6,5 milijarde premoženja, povezanega z Abramovičem.