Slovenija najslabša v Evropi

Ni učinkovitega zdravila za ta virus, ki slovenske bolnišnice trenutno polni z najmlajšimi, stanje je resno

S.R.
10. 11. 2022, 10.48
Posodobljeno: 10. 11. 2022, 11.33
Deli članek:

Smo v obdobju, ko se tradicionalno povečuje število respiratornih okužb pri otrocih in mladostnikih. Nič drugače ni letos, ko so slovenski odločevalci nadležni sars-cov-2, ki sicer še vedno predstavlja veliko težavo, porinili nekoliko v ozadje. A so razmere vendarle nekoliko »nenavadne.«

Bobo
Fotografija je simbolična.

Ob pomanjkanju zaščitnih ukrepov, ki smo jih vajeni iz preteklih dveh pandemičnih zim, imajo lažjo pot do dihal tudi drugi virusi, kot je denimo respiratorni sincicijski virus (RSV). Situacija je po navedbah stroke letos še posebej huda.

Kot je v današnji izjavi za javnost pojasnil strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Pokorn, se je sezona respiratornih virusov začela, a je v primeru virusa RSV letos drugače kot v preteklih letih. Po njegovih besedah je ta virus v preteklosti krožil v zimski sezoni, ki je trajala približno tri mesece, a zdaj kroži skozi vso leto. Na pediatrični kliniki so imeli že skozi celotno leto vsak mesec hospitaliziranih od 5 do 15 otrok, v oktobru pa beležijo še dodaten porast števila okužb. Gre sicer za virus, ki je lahko za dojenčke in novorojenčke zelo problematičen, saj povzroča okužbe spodnjih dihal. Sploh v zadnjem obdobju imajo nenehno po dva majhna otroka hospitalizirana na enoti za intenzivno nego, okuženi otroci pa ležijo tudi na drugih oddelkih. S podobnim porastom se po njegovih besedah srečujejo tudi na infekcijski kliniki. Pokorn je še poudaril, da učinkovitega zdravila za ta virus ni, otrokom pa lahko nudijo le simptomatsko zdravljenje, ob hujšem poteku pa še dodatek kisika in dodatno tekočinsko podporo ter potencialno zdravljenje vseh možnih zapletov.

Pokorn je starše dojenčkov in novorojenčkov pozval, naj se izogibajo večjim in pogostim obiskom. Hkrati naj preprečijo, da bi dojenčka obiskovale prehlajene osebe. Tisti starši, ki imajo poleg dojenčka ali novorojenčka tudi vrtčevskega otroka, pa naj razmislijo o možnosti, da bi tega otroka za nekaj mesecev vzeli iz vrtca. Če je pri majhnih dojenčkih v primeru okužbe možen tudi hud potek bolezni, ta virus pri večjih otrocih in odraslih večinoma povzroča le zamašen nos. Čeprav, kot je za njim opozorila pediatrinja z infekcijske klinike Tatjana Mrvič, se letos težave kažejo tudi v delu starejše populacije.

Med najslabšimi

Mrvičeva, ki je navedla, da imajo trenutno hospitaliziranih 92 malčkov, je dejala, da je virus najbolj nevaren za otroke do enega leta starosti, ki praviloma potrebujejo daljše zdravljenje. S podobno »nenavadno« situacijo, da pri virusu RSV »ni več sezonskosti, covid je tudi to premešal,« se trenutno srečujejo tudi drugod po Evropi in v ZDA, a smo po njenih besedah na žalost med »najslabšimi,« saj je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC)Slovenija po pojavnosti teh okužb v Evropi na vodilnem mestu.

Izpostavila je, da težave niso samo pri otrocih, temveč tudi pri starejših odraslih s pridruženimi boleznimi, zlasti pri osebam, ki so starejše od 65 let. Virus je tako nevaren tako za majhne otroke kot za starejše, posledično pa trenutno težav ne povzroča samo covid. Virus RSV je z nami, prihaja pa tudi gripa. Poudarila je, da za preventivo sicer veljajo ista priporočila kot v primeru covida. Med drugim naj bolni ali prehlajeni ljudje ostajajo doma, prostori pa naj se redno zračijo. Potrdila je tudi, da imajo na infekcijski kliniki tudi primere oseb s hkratno okužbo z RSV in sars-cov-2, a je v vseh primerih razlog za hospitalizacijo okužba z virusom RSV, covid pa je pridružena bolezen.