Mati jo je skrivala

8-letnico zadrževali v hiši, zunanji svet ji je bil neznan

R.T.
8. 11. 2022, 16.50
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 16.57
Deli članek:

V Nemčiji je za ogorčenje povzročil primer 8-letne deklice, ki je bila praktično vso svoje kratko življenje zaprta v hiši.

Profimedia
Attendorn je za nemške razmere s 24 tisoč prebivalci majhno mesto. Mnogi se sprašujejo, kako to, da sosedje tako dolgo niso opazili ničesar sumljivega.

Konec septembra so iz hiše v mestu Attendorn v bližini Dortmunda rešili 8-letno deklico, ki so jo mati in stari starši zadrževali v hiši. Po dosedanjih ugotovitvah z deklico nikoli niso odšli iz hiše, niso je vpisali niti v vrtec niti v šolo. Njena mati je oblasti dolgo uspešno zavajala z obvestilom, da sta se preselili v Italijo.

Sosedje niso slutili, da se za stenami povsem vsakdanjega domovanja dogajajo vsega obsojanja vredne zlorabe. Policisti so s preiskavo potrdili domneve, da je bila deklica zaklenjena v hiši in da je imela stik le z mamo ter starimi starši. Ni pa dokazov, da bi bila fizično zlorabljena ali podhranjena.

Deklica, ki je na varnem in se z njo ukvarjajo otroški psihologi, zna brati in pozna poštevanko, ima pa težave z nekaterimi osnovnimi opravili. Med drugimi ne zna, ne zmore hoditi po stopnicah.

Preiskava še ni zaključena. Mati in stari starši molčijo, zato policija in tožilstvo le ugibata o motivih za zaprtje deklice v hišo. Zasledujejo hipotezo, da je njena mati po ločitvi možu hotela preprečiti stik s hčerko. Leta 2015, ko je dobila skrbstvo nad hčerko, je vsem povedala, da se je preselila v Italijo, dejansko pa sta se s hčerko preselili k njenim staršem v Attendorn.

Policisti so sicer v preteklih letih dvakrat dobili anonimno obvestilo, da bi lahko v hiši zadrževali deklico. Prvič niso zbrali dovolj trdnih dokazov, da bi lahko premetali celo hišo, po vnovičnem obvestilu junija letos pa so potrdili, da mati ni odšla v Italijo in v septembru pozvonili na vrata hiše v Attendornu.