Rusi naj bi ugrabili 34 otrok

Herson je ostal brez elektrike, začenja se bitka za mesto, se Rusi res pripravljajo na ulične boje?

E. J.
6. 11. 2022, 21.29
Posodobljeno: 6. 11. 2022, 21.54
Deli članek:

Rusi uprizarjajo umik iz Hersona, da bi zvabili ukrajinske sile v ulične boje v ključnem mestu, je dejala Natalia Humeniuk, tiskovna predstavnica ukrajinske vojske. Prihajajo tudi vesti o ugrabitvah otrok.

profimedia
Ruske enote naj bi se pretvarjale, da zapuščajo Herson, a resnica je drugačna, poročajo z bojišča.

"Ruske enote se zelo trudijo prepričati vse, da se umikajo, a hkrati vidimo objektivne dokaze, da ostajajo," je dejala Natalia Humeniuk, tiskovna predstavnica ukrajinske vojske v intervjuju za ukrajinske medije. "Tam so nameščene vojaške enote in veliko vojaške opreme, na levem bregu pa so postavljeni tudi bojni položaji, ki bodo služili za podporo bojnim položajem na desnem bregu," je dejala po poročanju CNN, kjer dodajajo, da niso mogli neodvisno potrditi tega, kar govori Humeniukova. 

profimedia
Podobe iz Hersona, fotografija je bila posneta 5. novembra.
"Po naših informacijah poskušajo Rusi ustvariti iluzijo svoje odsotnosti, da bi zvabili ukrajinske sile v bližnja naselja, naselja pa so običajno kraji, kjer potekajo hudi ulični boji," je še dejala. "Zato vemo, vidimo in predvidevamo, kaj nam želijo prodati, in temu primerno gradimo lastno strategijo," je poudarila.

Po besedah ​​Humeniukove Rusi premikajo svoje elitne enote in častnike na levi breg reke Dneper, tako da tistim na desnem bregu ne morejo pobegniti ali se evakuirati. "Enote na desnem bregu puščajo, da se borijo do zadnjega diha," je dejala.

profimedia
Ukrajinska vojska v Hersonu.
Rusija ugrabila 34 otrok iz Hersona? 

Vodja regionalne vojaške uprave Herson Jaroslav Januševič je povedal, da je bilo iz vasi Mirna ugrabljenih 34 otrok. Trdi, da so jih odpeljali v rusko mesto Anapa. "Ruski zavojevalci še naprej prisilno deportirajo naše otroke iz regije Herson. Zavojevalci so ugrabili 34 otrok iz okrožja Mirna, in jih odpeljali v rusko mesto Anapa. To je poročal vodja vojaške uprave.  Staršem je bilo obljubljeno, da bodo otroke vrnili do konca tega leta, teden, potem pa so bivanje podaljšali še za en teden,« je povedal Januševič, poroča hrvaški Index.