INFLACIJA

Napovedi gospodarske rasti se slabšajo

M. T. V./STA
11. 10. 2022, 06.36
Posodobljeno: 11. 10. 2022, 06.42
Deli članek:

Medtem ko je konec julija za letos Mednarodni denarni sklad napovedal 3,2-odstotno rast svetovnega gospodarstva, za prihodnje leto pa 2,9-odstotno, je izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva že napovedala nižje obete. Sloveniji je IMF spomladi napovedal 3,7- oz. triodstotno rast.

Pixabay
Nas spet čaka recesija?

Georgieva je pred začetkom rednega letnega zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic IMF in Svetovne banke pozvala k usklajenemu delovanju pri stabilizaciji svetovnega gospodarstva z odgovorom na najbolj pereče izzive, vključno z inflacijo, ki povečujejo grožnjo svetovne recesije. Napovedala je, da bo sklad v poročilu o svetovnih gospodarskih obetih spet znižal napoved svetovne gospodarske rasti.

Ob poslabšanih globalnih obetih "se povečuje tveganje za recesijo", je ocenila Georgieva. "Tudi če bo rast pozitivna, se bo zaradi rasti cen, ki je hitrejša od rasti dohodkov, občutila kot recesija," je pojasnila in spomnila, da je svet v zadnjih manj kot treh letih doživljal šok za šokom. "Inflacija je dolgotrajna, zato je ukrepanje, preden se visoke cene utrdijo, ključen izziv za oblikovalce politik," je še dejala.

IMF najnovejše napovedi objavlja v okviru rednega letnega zasedanja, ki se je začelo v ponedeljek, udeležuje pa se ga tudi slovenska delegacija pod vodstvom finančnega ministra Klemna Boštjančiča in guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta. Osrednji del zasedanja bo v petek, ko se bosta sešla mednarodni denarni in finančni odbor IMF ter skupni razvojni odbor IMF in Svetovne banke.