Praznična okrasitev v luči energetske draginje

Bi morali letos praznične luči ugašati? Nekatere občine skrbno in varčno, druge v polnem sijaju

S.R.
11. 10. 2022, 06.13
Posodobljeno: 11. 10. 2022, 14.04
Deli članek:

Letošnja energetska draginja, ki bo po žepih udarila predvsem v jesensko-zimskih mesecih, terja nekoliko bolj skrbno ravnanje na področju porabe energentov, kar nenazadnje od držav članic EU in njenih državljanov pričakujejo tudi v Bruslju.

Bobo
V Ljubljani je lani zasvetilo kar 50 kilometrov prazničnih lučk.

Ministri in ministrice EU za energijo so denimo prejšnji teden tudi formalno sprejeli uredbo Sveta o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, v skladu s katero so določili prostovoljen skupni cilj zmanjšanja bruto porabe električne energije za deset odstotkov in obvezen cilj zmanjšanja porabe električne energije za pet odstotkov v času največje porabe.

Kako se bodo na to uredbo odzvale posamezne države, še ni znano, a je v luči draginje in poziva k zmanjšanju porabe na mestu vprašanje, kako bo letos videti praznična okrasitev v slovenskih mestih oziroma ali bodo lokalni veljaki zategnili pasove ter se odločili za bolj skromne in varčne koncepte. Nenazadnje so se v nekaterih mestih, vključno s Koprom in Ljubljano, priprave na novoletno okrasitev že začele. V Kopru, kjer bo za praznične luči poskrbelo podjetje Javna razsvetljava Ljubljana, so si teren ogledali že prejšnji teden, ko so stekla tudi pripravljalna dela za namestitev svetlobnih okraskov in elementov, ta teden pa naj bi že začeli z montažo, ki naj bi jo zaključili do sredine novembra. Slovenske mestne občine smo zato povprašali, kakšni so njihovi načrti.

V Ljubljani še skrivnostni

Na Mestni občini Ljubljana zanimivo odgovorov na podrobnejša vprašanja glede letošnjega prazničnega okraševanja še nimajo, ali pa jih ne razkrivajo, čeprav so bila prejšnji teden v središču prestolnice dela že v polnem teku. Pojasnili so, da bodo vse podrobnosti »z decembrskim dogajanjem, kamor sodi tudi praznično okraševanje Ljubljane, javnosti sporočili pravočasno.« Spomnimo, lani se je na adventno nedeljo 26. novembra v največjem slovenskem mestu zasvetilo kar 50 kilometrov luči.

Facebook/Polona Kopač
V Ljubljani so že prejšnji teden začeli s prazničnim okraševanjem.

V Kopru po starem

S svojim konceptom pa nimajo težav v Kopru, kjer so načrti kot kaže že vklesani v skalo. Kot so nam pojasnili, se letos praznična podoba mesta ne bo bistveno spreminjala od tiste lani, a jo bo občina »smiselno dopolnila z nekaj novostmi na Titovem trgu.« Navedli so še, da bodo »več kilometrov dolge utripajoče svetlobne verige, svetleči elementi z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije v toplih in hladnih odtenkih tudi v letošnjem prazničnem času mestnim ulicam in trgom nadeli čarobno podobo.« Prižig luči je predviden za soboto 26. novembra.

Na vprašanje, ali bo glede na energetsko draginjo obseg okrasitve letos kaj manjši, so odgovorili, da ne, da namreč v Kopru praznične okrasitve, s katero so v zadnjih letih obiskovalce razveseljevali s »čudovito osvetlitvijo in poskrbeli za čarobno vzdušje ob koncu leta,« ne bodo zmanjšali. Tudi o možnosti, da bi se praznične luči po polnoči ugašale, zaenkrat ne razmišljajo. Ob tem so izpostavili, da »novoletna okrasitev pride do izraza ravno v večernih urah,« lepo okrašeno mesto pa »pozitivno vpliva na razpoloženje prebivalcev in obiskovalcev ter pomaga pričarati praznično in pozitivno vzdušje, ki je bilo v preteklih dveh letih nekoliko okrnjeno zaradi epidemije.« Vstopa v novo leto pa v Kopru ne bodo proslavili z ognjemetom.

V Celju bodo varčevali

V Celju so se odločili nekoliko drugače. Kot so nam pojasnili, so v proračunu za praznično okrasitev sicer rezervirali približno toliko sredstev kot lani, a so se odločili, da bodo »več pozornosti namenili dnevnemu okrasju,« pri praznični razsvetljavi pa bodo »varčevali s porabo električne energije.« Verjamejo sicer, da bodo občanke in občani vseeno zadovoljni in da jim bo praznična okrasitev polepšala praznike. V Celju ognjemeta nimajo že več let, tako bo tudi letos.

V Murski Soboti »racionalno«

V Murski Soboti so aktivnosti za izvedbo praznične okrasitve še v teku, izvajalca pa še niso izbrali, a je predvidena okrasitev v enakem obsegu in časovnem obdobju kot lani. Praznične luči bodo predvidoma prižgali 5. decembra in jih ugasnili 6. januarja prihodnje leto. Ne načrtujejo pa morebitnega dokupa novih elementov. Pojasnili so še, da je »praznična razsvetljava v celoti sestavljena iz led svetil, kar pomeni, da je poraba elektrike sorazmerno nizka.« Hkrati so izpostavili, da imajo za javno razsvetljavo, ki vključuje tudi praznično razsvetljavo, »sklenjeno večletno pogodbo z zagotovljeno ceno do konca naslednjega leta,« praznična okrasitev pa je že zdaj »racionalna,« zato morebitnega zmanjšanja obsega ne predvidevajo. Glede morebitnih režimov ugašanja luči v nočnih urah se bodo dogovorili naknadno, in sicer »na osnovi preveritve tehničnih možnosti ter stroškov izvedbe.« Tudi v Murski Soboti ognjemeta za silvestrovo niso predvideli.

Bobo
Lanska okrasitev v Mariboru.

V Slovenj Gradcu jih bodo ugašali

Da bodo praznično okrasitev »v luči energetske krize zagotovo omejili in praznične luči ponoči ugašali,« pa so nam potrdili v Mestni občini Slovenj Gradec, kjer pa natančnih načrtov še nimajo. Razmišljajo sicer tudi o tem, da bi »z novoletnimi lučkami okrasili samo Glavni trg in Trg svobode, torej ožje mestno jedro.« Tudi sicer so izpostavili, da s praznično okrasitvijo v zadnjih letih niso »nikoli pretiravali, tudi ognjemeta v mandatu župana Tilna Kluglerja še ni bilo.« Za praznično okrasitev sicer ne najemajo zunanjih izvajalcev, natančnejše smernice in odločitve o okrasitvi pa bodo sprejeli po torkovi izredni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije, na kateri bodo občine med drugim sprejele skupne ukrepe za omilitev energetske krize.

Facebook/Polona Kopač
V Ljubljani so že prejšnji teden začeli s prazničnim okraševanjem.

Novo mesto: »varčevanje z energijo nujno«

Tudi v Mestni občini Novo mesto so letos »glede na stanje na energetskem trgu« predvideli okrasitev v zmanjšanem obsegu. Kot so poudarili, je »v trenutnih časih je varčevanje z energijo nujno.« V načrtu sicer nimajo nobenih novosti, bodo pa »spremenili postavitev ter dodali kakšno novo lokacijo, da kljub temu presenetimo občanke in občane.« Opažajo sicer, da okrasitev »pozitivno vpliva na okolico, spodbuja optimizem, širi veselje in hkrati podpira trgovino, gastronomijo in turizem,« tako se okrasitvi letos ne bodo odrekli, jo bodo pa ustrezno prilagodili. Razmišljajo tudi o možnosti, da bi luči ponoči ugašali, saj »lahko s ciljnim usmerjenim zmanjšanjem vklopnih časov bistveno zmanjšamo porabo energije, po naših izračunih tudi za 70 odstotkov v primerjavi z lanskimi stroški.« Za praznično okrasitev sicer skrbi Zavod Novo mesto z zunanjimi sodelavci, ki pripravijo koncept okraševanja in ga tudi izvedejo. Prižig luči je predviden za 5. decembra, Novomeščani pa »občinskega« ognjemeta ne bodo videli, saj ga ne bo.

V Krškem po navodilih vlade

Iz Mestne občine Krško so nam sporočili, da sta »obseg in koncept novoletne okrasitve zaenkrat načrtovana kot prejšnja leta,« a bodo »praznično osvetlitev omejili v skladu z navodili vladne uredbe.« Vsa dela bo kot doslej izvedel koncesionar, ki upravlja javno razsvetljavo za Mestno občino Krško, prižig luči pa je predviden za 25. novembra. Tudi v Krškem ne bo ognjemeta, ki so ga ukinili že pred leti.

Na Ptuju bodo lahko razsvetljavo regulirali

Na Ptuju zaenkrat predvidevajo okrasitev mesta v enakem obsegu kot lani. Pojasnili so, da razpolagajo z novo razsvetljavo, ki je »v celoti izvedena v LED tehniki,« kar pomeni, da ne predstavlja velikega porabnika električne energije. Predvideli so tudi nov razvod elektrike, ki bo omogočal »ločeno izklapljanje po urah in ne bo vezan na javno razsvetljavo.« Tako bodo lahko razsvetljavo regulirali in jo po potrebi ob določenih urah izklopili. Datum prižiga luči zaenkrat še ni znan, ognjemeta pa ne bodo imeli.

V Prešernovem mestu bodo luči ugašali

V Kranju, kjer sta nepogrešljiv del predprazničnega časa dve novoletni smreki na Glavnem trgu oziroma pred Prešernovim gledališčem Kranj, pa novoletni smreki letos še iščejo. Takih, ob katerih bi »staro mestno jedro zasijalo v vsej svoji veličini,« namreč še niso našli. Na lastnike gozdov zato naslavljajo prošnjo, naj Kranju podarijo božično drevo. »Iščemo samoraslo smreko, visoko med 15 in 18 metri, do katere je omogočen dostop. Morebitni darovalci se za ogled lahko dogovorijo s Srečkom Štagarjem na srecko.stagar@visitkranj. si ali na 041 549 312 do torka, 15. novembra. Za posek in prevoz bo poskrbljeno,« so navedli.

V Kranju bistvenih sprememb v načinu letošnje okrasitve ne načrtujejo, a so predvideli dodatno »poenotenje izgleda posameznih odsekov s svetlobnimi zavesami.« V Prešernovem mestu, kraju, v katerem je deloval in umrl največji slovenski pesnik, so sicer že nekaj let rdeča nit decembrske okrasitve verzi Franceta Prešerna. Kot so pojasnili, v starem mestnem jedru načrtujejo lesene skulpture, v kanjonu Kokre pa lesene jaslice. »Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali, čarobno pa bo tudi na vrtu gradu Khislstein. Mesto bodo obiskali tudi dobri možje.«

Kar zadeva vprašanje energetske draginje, obsega okrasitve ne bodo zmanjševali, »bomo pa nameščali razsvetljavo, ki porabi bistveno manj energije.« Podpirajo pa predlog ugašanja luči ponoči. Navedli so, da tudi sami nameravajo izvesti »regulacijo novoletne razsvetljave tako, da bi v prazničnem času v poznih nočnih urah ugasnili luči.« Prižig luči je predviden za 3. decembra, na dan občinskega praznika, ko obeležujejo rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. V Kranju ognjemeta, ki ga ne prirejajo že od leta 2013, tudi letos ne bo.