Tajni manevri

FOTO: Putin superjahto preimenoval v "Kit ubijalec" in jo mimo radarjev prestavil bližje domu

J.V.
10. 10. 2022, 07.23
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 08.44
Deli članek:

Ob obali Estonije je bilo luksuzno plovilo, znano kot Graceful, prvič opaženo z novim pomenjljivim imenom Kosatka.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojo 81 metrov dolgo superjahto Graceful v vrednosti skoraj 120 milijonov dolarjev na skrivaj prestavil bližje domu. Ob esotnskem otoku Saaremaa je bilo luksuzno plovilo prvič opaženo z novim imenom: Kosatka oziroma "Kit ubijalec".

Rene Hartokainen iz estonske obalne straže (EPP) je za portal Err.ee potrdil, da je jahta Kosatka vstopila v estonsko izključno ekonomsko cono (EEZ) 25. septembra ob 11.28 uri, zapustila pa jo je naslednji dan ob 12.26 uri.

Po besedah Hartokainena je bila avtomatska identifikacija plovila (AIS), ki posreduje položaj ladje drugim ladjam in službam za promet plovil (VTS), izklopljena. Za potrditev dejanskega stanja pa je bil uporabljen dron Evropske agencije za pomorsko varnost (EMSA).

Kosatka je druga največja Putinova superjahta za 140 metrov dolgo in 140 milijonov dolarjev vredno Šeherezado, ki so jo maja letos zaplenile italijanske oblasti v okviru mednarodnih sankcij.

Medtem ko sedanje sankcije ladjam, ki plujejo pod zastavo Ruske federacije, ne dovoljujejo vstopa v pristanišča držav članic EU, obalne države nimajo pravne podlage za zadržanje plovila, ki zgolj potuje skozi njihovo izključno ekonomsko cono, je pojasnil Hartokainen.

Putinova superjahta je bila pod imenom Graceful nazadnje opažena v Kaliningradu 30. avgusta. Kosatka je bila potem opažena med plovbo proti severu, v zavetlje Sankt Petersburga, in sicer v spremstvu plovila ruske obalne straže.