PSIHOLOŠKA PRVA POMOČ

Vsak četrti človek se v življenju sreča z duševnimi težavami

M. T. V./STA
10. 10. 2022, 06.20
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 06.21
Deli članek:

Danes obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija letos opozarja na naraščajoče družbene in ekonomske neenakosti, dolgotrajne konflikte, nasilje in izredne razmere na področju javnega zdravja. Te vplivajo na celotno svetovno prebivalstvo, ogrožajo napredek in blaginjo, so zapisali na NIJZ.

Pixabay
Danes je svetovni dan duševnega zdravja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so navedli, da se bo po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije vsak četrti med nami v življenju srečal z duševnimi težavami. Zato vsak 10. oktober obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, simbol dneva pa je zelena pentlja.

Opozarjajo, da vsak lahko nudi psihološko prvo pomoč osebi, ki doživlja panični napad, ima samomorilne misli, se znajde v depresiji ali ima težave s čezmernim pitjem alkohola. Bolj pomembno od uporabe "pravih besed" pa je, da pokažemo zanimanje za osebo s težavami. Svetujejo, da ji skušamo nuditi podporo, jo razumeti in ji prisluhniti. A to ne sme nadomeščati strokovne pomoči. Zato osebo s težavami opogumimo, da čim prej poišče pomoč.

"Pomembno je, da vsak od nas usvoji znanja, kako prepoznati, pristopiti in pomagati osebi v duševni stiski, dokler ji ni na voljo strokovna pomoč. Tudi nudenje psihološke prve pomoči namreč predstavlja pomembno podporo in lahko reši življenje," so besede psihologinje Saške Roškar z NIJZ zapisali v sporočilu za javnost.

Duševno zdravje je treba spodbujati kot vrednoto, h kateri vsi stremimo in si zanjo prizadevamo. Stigma in diskriminacija še vedno predstavljata oviri pri socialni vključenosti in dostopu do ustrezne oskrbe. Svetovna zdravstvena organizacija zato poudarja, da ima vsak med nami pomembno vlogo pri ozaveščanju o tem, kateri preventivni ukrepi pri duševnem zdravju delujejo, so še zapisali na NIJZ.

Unicef Slovenija pa opozarja, da za preveč otrok in mladih stigma, nerazumevanje in nesprejemanje vseh vidikov duševnega zdravja še naprej predstavljajo velike izzive. "Pogovor o čustvih je prvi korak do pomoči otrokom, njihovim prijateljem, družinam in skupnostim, da prepoznavajo odtenke duševnega zdravja pri sebi in drugih," so besede vodje kampanje Kako se počutiš Maje Planinc zapisali pri Unicefu.

Prepogosto se ljudje, ki se srečujejo s težavami v duševnem zdravju, ali njihove družine počutijo preveč osramočene, da o tem spregovorijo, kar preprečuje, da bi dobili podporo, ki jo potrebujejo, opozarjajo pri Unicefu. Ozaveščanje o duševnem zdravju, njegovo sprejemanje in razumevanje na vseh ravneh, vključno z vladnimi politikami, je ključno za odpravo škodljivih učinkov stigme in diskriminacije, menijo.