POGREBNI SPREVOD

Princa William in Harry bosta hodila za kraljičino krsto

M. T. V./STA
14. 9. 2022, 07.36
Posodobljeno: 14. 9. 2022, 07.40
Deli članek:

Krsto s posmrtnimi ostanki britanske kraljice Elizabete II. ki so jo v torek iz Edinburgha prepeljali v London, bodo iz Buckinghamske palače danes popoldne prepeljali v Westminster. Tam se bodo lahko Britanci naslednje štiri dni, do ponedeljkovega pogreba, še zadnjič poslovili od monarhinje, ki je državi vladala 70 let.

Profimedia
Princa William in Harry

Zgodaj popoldne (predvidoma ob 15.22 po našem času) bo po molitvi v Buckinghamski palači sprevod s krsto krenil skozi središče Londona do poslopja parlamenta. Za krsto bodo v sprevodu šli člani kraljeve družine na čelu s kraljem Karlom III. ter princema Williamom in Harryjem, za njimi še kraljičini ostali otroci Anne, Andrew in Edward, medtem ko se bodo Camilla, Catherine in Meghan do westminstrske dvoran odpeljale z avtom.

Pot naj bi trajala 38 minut, med sprevodom bo zazvonil Big Ben, v Hyde Parku se bodo oglasile topovske salve. Po pričakovanjih se bodo na londonske ulice zgrnile množice ljudi.

Krsta bo nato štiri dni v parlamentarnem poslopju, v dvorani Westminster, ki je najstarejši del westminstrske palače in je bila ob nastanku leta 1097 največja dvorana v Evropi. Noč in dan jo bodo stražili pripadniki kraljevih enot.

Obiskovalci se bodo lahko od priljubljene kraljice do ponedeljka zjutraj poslovili 24 ur na dan. Menda so se prvi že začeli postavljati v vrsto, čeprav bodo vrata v dvorano odprli šele ob šestih popoldne. Pričakovati je na tisoče ljudi, britanske oblasti pričakujejo, da bodo morali več ur čakati v vrsti. Ljudi so pozvale, naj pridejo priložnosti primerno oblečeni, s seboj imajo lahko le majhno torbico, v poslopje pa lahko s seboj prinesejo le vodo v prozorni steklenici. Varnostni pregledi bodo podobni kot na letališču, prepovedani so zložljivi stoli, prav tako vstop ne bo dovoljen živalim.

Pogreb Elizabete II, ki je v četrtek umrla v dvorcu Balmoral na Škotskem v starosti 96 let, bo v ponedeljek.