Bogastvo za ogrevanje

Drva letos dražja za 33 odstotkov, peleti za 250 odstotkov

Mihael Korsika
13. 9. 2022, 21.45
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 21.43
Deli članek:

Cena drv za ogrevanje se je v primerjavi z lani povišala za tretjino, cene peletov pa se zadnje mesece dvigajo v višave. Za povprečno slovensko družino, ki se ogreva na pelete, se bo strošek kurilne sezone po današnjih cenah zvišal s 1375 evrov na 3450 evrov.

arhiv Svet24
Povpraševanje po peletih je letos poleti v Sloveniji naraslo za 35 odstotkov.

Celotna Evropska unija in z njo Slovenija se že nekaj mesecev srečujeta s pomanjkanjem peletov za ogrevanje. Cene kuriv so začele naraščati po februarskem napadu na Ukrajino, predvsem zaradi strahu pred rusko prekinitvijo dobave plina članicam Evropske unije. Rusija je v začetku septembra dobavo plina prekinila, že julija pa je bil uvoz peletov iz Rusije, ki je bila največja uvoznica v EU, popolnoma zaustavljen.
V Sloveniji se je povpraševanje po peletih, ki so že tako najpriljubljenejše sredstvo za ogrevanje prostorov, po poročanju Slovenske tiskovne agencije po koncu zadnje kurilne sezone povišalo za 35 odstotkov. Izmed vseh kuriv so se v zadnjem letu najbolj dvignile prav cene peletov.

Peleti dražji za 250 odstotkov
V zadnjem desetletju so bili peleti najcenejši ob koncu kurilne sezone leta 2016, ko je bilo treba za tono odšteti dobrih 244 evrov. V naslednjih petih letih se cena tone peletov ni dosti spreminjala in je ob začetku lanske kurilne sezone znašala dobrih 275 evrov na tono. Povprečna cena tone je avgusta po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije znašala 581 evrov, danes pa se tona peletov pri nekaterih ponudnikih prodaja že po 690 evrov.
Kaj to pomeni za povprečno družino, ki za ogrevanje s peleti na kurilno sezono porabi od štiri do pet ton peletov? Povprečna družina je lani za nabavo peletov pred kurilno sezono odštela približno 1375 evrov (pet palet), danes pa bo za nakup petih palet odštela od 3000 do 3450 evrov. Po najbolj pesimističnem scenariju bi se lahko cene za tono peletov do novega leta povzpele na skoraj neverjetnih tisoč evrov. V tem primeru bi povprečna družina namesto lanskih 1375 evrov za ogrevanje morala letos odšteti okroglih pet tisočakov.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.


Drva dražja za slabo tretjino
V zadnjem letu se niso dražili le peleti, temveč tudi njihova osnovna surovin, les, ki se je sicer začel dražiti že pred ruskim napadom na Ukrajino.
»V primerjavi s cenami v enakem obdobju lani so letošnje avgustovske cene bukovega lesa za kurjavo za 30 odstotkov višje oziroma za 12 evrov na kubični meter, v primeru drugih trdih listavcev pa so višje za 33 odstotkov oziroma za 15 evrov na kubični meter,« je na svoji spletni strani zapisal Gozdarski inštitut Slovenije.
Povprečna cena lesa za kurjavo občutno narašča že vse od maja, ko se je zaključila lanska kurilna sezona. Bukova drva so se po navedbah gozdarskega inštituta v treh mesecih podražila za osem odstotkov, še večje povišanje cen so zabeležila drva iz drugih listavcev, katerih cena se je v tem času povišala za 14 odstotkov. »Srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve znaša 65 evrov na kubični meter brez davka na dodano vrednost (DDV), srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev pa znaša 60 evrov na kubični meter brez DDV,« je v avgustovski raziskavi še ugotovilGozdarski inštitut Slovenije.

Hrvaška dodatno znižala DDV
Po izbruhu vojne v Ukrajini, ki je povzročila negotove razmere na trgu energentov, so nekatere države že spomladi kot prvi ukrep proti podražitvam ogrevanja sprejele znižanje davka na dodano vrednost (DDV). Hrvaška je tako v boju proti draginji s 1. aprilom letos za obdobje enega leta med drugim znižala DDV na plin s 25 na pet odstotkov, po preteku enega leta pa bo znašal 13 odstotkov. S 25 na 13 odstotkov je trajno znižala tudi DDV na pelete, brikete in drva za ogrevanje.
Zaradi naraščajočih cen se namerava Hrvaška praktično odpovedati DDV. Hrvaška vlada je namreč konec avgusta v parlamentarno obravnavo poslala predlog o nadaljnjem znižanju stopnje davka na dodano vrednost za sekance, pelete, brikete in drva za ogrevanje. Če bo hrvaški sabor po pričakovanju predlog sprejel, bo za nakupe naštetih kuriv na Hrvaškem veljal le še petodstotni DDV, za dostavo sekancev, peletov, briket in drv za ogrevanje pa bo veljala ničelna stopnja DDV.

Dreamstime
Slovenci se bomo soočili z visokimi stroški..