ZADNJE SLOVO

Znan datum pogreba kraljice Elizabete II.

M. T. V.
10. 9. 2022, 19.29
Posodobljeno: 10. 9. 2022, 19.31
Deli članek:

Iz Buckinghamske palače so sporočili, da bodo pokojno monarhinjo k zadnjemu počitku položili v ponedeljek, 19. septembra.

Profimedia
Kraljičin pogreb bo 19. septembra.

Zadnje potovanje kraljice Elizabete II. se bo pričelo jutri, ko jo bodo iz plesne dvorane gradu Balmore njeni lovski čuvaji v hrastovi krsti odnesli v mrliški voz, ta pa jo bo odpeljal v katedralo St Giles v Edinburghu, sporoča BBC. Od tam bo potem v torek z letalom prepeljana v London, kamor jo bo pospremila princesa Anne, njena edina hčerka, na londonskem letališču pa jo bosta pričakala kralj Karel III. in kraljica Camilla. Najprej jo bodo odpeljali v Buckinghamsko palačo, v sredo pa nato v westminstrsko dvorano, kjer bo njena krsta položena na dvignjeni oder, pokrita s kraljevsko zastavo (Royal Standard), nanjo pa bodo položeni krona, žezlo in kraljevska krogla. Tam bo ležala zadnje štiri dni pred pogrebom, tako da se bo lahko od nje še zadnjič poslovila tudi javnost.

Državni pogreb z vsemi pripadajočimi častmi bo potekal 19. septembra (to bo dela prost dan) v londonski Westminstrski opatiji. V njej so kronani angleški kralji – tudi Elizabeta je tam uradno postala kraljica, v njej pa se je leta 1947 poročila s princem Filipom. Pogrebna sprevoda bosta predvidoma potekala v Londonu in Windsorju, pogrebna maša pa v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor, kjer naj bi bila kraljica tudi pokopana. Pogreba se bo predvidoma udeležila celotna kraljeva družina, vsi vidnejši sedanji in nekdanji angleški politiki, povabljeni pa bodo tudi številni državniki iz vsega sveta.