PADLI BELGIJCI!

Slovenski košarkarji z novo zmago odhajajo v četrtfinale!

M. T. V., STA
10. 9. 2022, 16.45
Posodobljeno: 10. 9. 2022, 17.49
Deli članek:

V tekmi osmini finala so se naši košarkarji v Berlinu pomerili z Belgijci in jih na koncu premagali z 88:72, medtem pa so Francozi po težki borbi premagali Turčijo.

Profimedia
Luka Dončić

Na parket se je na srečo po poškodbi gležnja vrnil Mike Tobey, ki je začel v prvi peterki in bil očitno odlično razpoložen. Prav tako naš as Luka Dončić, ki je pridno nizal koše, kapetan Goran Dragić pa je pred tekmo fante ohrabril z nagovorom: »Gremo, od prve minute naprej, z energijo. Drug drugega spodbujajmo, pustmio 'sudije'! Adje, fantje!«

Čeprav je imela Slovenija večkrat kar nekaj prednosti v točkah, so jim Belgijci ves čas prvega polčasa dihali za ovratnik in jih vztrajno lovili. Podobno je bilo tudi v tretji četrtini, na koncu pa so naši fantje vendarle uspeli povesti in znatno povečati razliko ter zmagati s šestnajstimi točkami prednosti. Luka Dončić je po tekmi za STA dejal: "Vedeli smo, da tekma ne bo lahka. Belgija je igrala dobro v napadu, zadevala z razdalje in bila tri četrtine v igri za presenečenje. V zadnjih desetih minutah smo dali v višjo prestavo in zanesljivo prišli do zmage. Morda danes nisem dovolj podajal žoge soigralcem, a važno je, da smo zmagali. Vseskozi smo se spodbujali in ko je bilo treba, smo stopili skupaj in odigrali nekaj dobrih obramb ter napadov. Zdaj nas čakajo trije dnevi odmora, ki jih moramo čim bolje izkoristiti, se spočiti in pripraviti na naslednjega tekmeca."

Goran Dragić, kapetan Slovenije, pa je izjavil: "Kapo dol Belgijcem. Odigrali so dobro tekmo in nam tri četrtine povzročali precej preglavic. Nato smo nekaj napadov vendarle dobro odigrali v obrambi in rezultat je bil takoj viden. Zmagali smo z dvomestno prednostjo, a proti boljšim ekipam bo treba igrati precej drugače. Res pa je tudi, da tekmec, kot je Belgija, igra drugače kot najboljše reprezentance na tem prvenstvu. V zadnji četrtini sem tudi sam malce povzdignil glas med minuto odmora, saj smo preveč poudarka dajali igri v napadu in zanemarjali obveznosti v obrambi. Ko smo izboljšali še komunikacijo pri prevzemanju nasprotnih igralcev v obrambi, smo prišli do višje prednosti in zanesljive zmage, kar je bil tudi cilj te tekme."

Na 41. evropsko prvenstvo so naši fantje kot branilci naslova prišli v najožjem krogu favoritov za medaljo. V četrtfinalu se bodo pomerili z zmagovalcem obračuna med Poljsko in Ukrajino. V polfinalu bi lahko bili sovragi Slovenije na parketu Francozi, Italijani ali Srbi. V finalu pa bi se naši fantje lahko pomerili z gostitelji Nemci, Španci ali Grki. Preostalim reprezentancam stroka ne pripisuje kaj prida možnosti za napredovanje.