Zastrupitev v restavraciji

Strupena preobjeda jih je spravila v bolnišnico

G.G.
2. 9. 2022, 07.43
Posodobljeno: 2. 9. 2022, 07.47
Deli članek:

V restavraciji na obrobju Toronta v Kanadi se je konec prejšnjega tedna s hrano zastrupilo 12 gostov. Se zgodi, a redko je vzrok za zastrupitev preobjeda.

Profimedia
Repičasta preobjeda je lepa, a strupena rastlina.

York Region Public Health
Prašek, v katerem so našli delce preobjede.

Gostje restavracije Delight Restaurant & BBQ se niso prenažirali kot v filmu Velika požrtija Marca Ferrerija, slabost jim je povzročila rastlina repičasta preobjeda. Bodimo natančnejši, kuhar je v svoj recept vključil prašek, v katerem so se znašli delčki preobjede. Gre za strupeno rastlino, ki se važi z modrimi in vijoličnimi cvetovi, najraje pa raste na vlažnih travnikih, ob potokih in rekah, tudi v Sloveniji. Rastlino so že v antičnih časih uporabljali kot strup na konicah puščic pri lovu in v boju. V grški mitologiji s preobjedo Medeja zastrupi svojega sina.

Dovolj ovinkarjenja. Dvanajst zastrupljenih gostov je moralo v bolnišnico, kjer si je večina že opomogla. Policisti so ugotovili, da je do zastrupitve prišlo nenamerno. Sledi preobjede so našli v prašku iz rastline Kaempferia galanga, ki je sicer aromatična, ingverju podobna korenika ostrega okusa, po izvoru iz Azije. Kako in zakaj so se v tem prašku našle sledi preobjede, ni znano.

Preobjedo sicer uporabljajo tudi v homeopatskem zdravljenju, že stoletja pa je med sestavinami v tradicionalni kitajski medicini, kjer jo pred zaužitjem pripravijo tako, da odstranijo strup. Če pa se z njo igrajo amaterji, lahko pride do usodnih posledic. Kot zanimivost dodajmo, da se je leta 2009 45-letna Lakhvir Singh svojega šest let mlajšega partnerja znebila tako, da mu je v hrano podtaknila preobjedo. Obsodili so jo na 23 let zaporne kazni.