Haloze

Obračunavanje turistične takse je prostovoljna izbira občine

Estera Korošec / Štajerski tednik
1. 9. 2022, 20.10
Deli članek:

Nekatere haloške občine so že pred leti uskladile odloke o turistični in promocijski taksi z veljavno zakonodajo, druge so to storile letos. V občini Zavrč se do zdaj s turistično takso niso ukvarjali, sobodajalci pa je posledično niso zaračunavali. Letos pa so z občinskim odlokom določili turistično in promocijsko takso v višini 1,25 evra na osebo na dan. Kot so pojasnili na Skupnosti občin Slovenije, pa občinam turistične takse sploh ni treba pobirati. Obračunavanje takse je povsem prostovoljna odločitev vsake občine; tam, kjer nimajo odloka in je ne pobirajo, pa tudi turistični ponudniki niso zavezanci za plačilo.

Črtomir Goznik
Haloškim občinam ne bi bilo treba pobirati turistične takse.

Na tem področju je torej precejšnja zmešnjava, saj so v nekaterih haloških občinah sobodajalci morali zaračunavati takso, drugje pa ne, kar ni pošteno do vseh. Nekateri so se plačevanju tudi uspešno izognili, saj nadzora nad neplačniki očitno ni. Najverjetneje je tudi zato med ponudniki turističnih kapacitet precej slabe volje in kritike. Nekateri namreč menijo, da je turizem v Halozah komaj v povojih, zato dodatne finančne obremenitve sobodajalcev niso na mestu.

Zakaj bi plačevali občini, če od nje ne dobijo nič?

Kot je izpostavila Ksenija Vuk Kostanjevec, sobodajalka v Brezovcu, si želi več podpore cirkulanske občine, predvsem pa pravočasno obveščanje. »Odlok je bil sprejet že konec junija, nam pa so informacijo posredovali komaj v začetku avgusta. Poleg tega je malo smešno, da so takoj našli naše elektronske naslove, ko je treba nekaj plačati. Da pa bi nas obveščali o kakih drugih dogodkih v občini, še nikomur ni padlo na pamet. Niti občinskega glasila nam ne pošljejo. Res je, da bi se lahko o vsem tem pozanimala sama, vendar to po drugi strani pomeni, da naša občina ne deluje ravno v podporo turizmu, kot se sama rada pohvali,« je kritična Vuk Kostanjevčeva, ki se ji ne zdi prav, da bi plačevali turistično takso, če od občine ne dobijo ničesar. »Najprej nam naj nekaj ponudijo. Mi bi na primer tedensko potrebovali informacije o novi ponudbi v kraju in dogodkih, ne pa da smo prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti.«

Podobnega mnenja je tudi Primož Njegač, lastnik počitniške hiše Grozdek v Gruškovcu. »Občina Cirkulane bi morala z odlokom o zaračunavanju turistične takse še malo počakati, saj smo v tem trenutku premalo turistično razviti. Tudi sobodajalcev bi nas moralo biti vsaj trikrat več, zdaj nas je namreč samo sedem. S tem bomo še dodatno odvračali ljudi, da bi se ukvarjali s turizmom v Halozah.«

Črtomir Goznik
V Halozah je še vedno samo peščica turističnih ponudnikov; kar nekaj med njimi je takih, ki se s pobiranjem turistične takse ne strinja.

Turistična taksa mora biti namenjena razvoju turizma

Franc Roškar, lastnik Turistične kmetije Kozarčan v Pristavi, pobiranju turistične takse načeloma ne nasprotuje, vendar mora po njegovih besedah občina ta denar nameniti za turistični razvoj kraja, pri tem pa upoštevati tudi želje lastnikov nočitvenih zmogljivosti. »Na občino sem podal že več pobud in predlogov, vendar niso realizirali niti enega,« je dejal Roškar. Tudi Goran Krajnc, lastnik počitniške hiše Chalet Haloze v Malem Okiču, nima nič proti zaračunavanju turistične takse. Turisti so o tem seznanjenji vnaprej, zaračunavajo pa jo tako kot povsod drugod.

V občini Cirkulane so zadovoljni s številom ponudnikov nočitvenih kapacitet, saj se njihovo število v zadnjih letih povečuje. So pa nekoliko manj zadovoljni z višino pobrane turistične in promocijske takse v letu 2021, ki bi morala biti glede na število ponudnikov bistveno višja. »Turistično takso plača turist, in ne sobodajalec. Gre za običajen instrument nadomestila dela stroškov infrastrukture, ki jo turist koristi v posameznem kraju. Tudi če si je turistični ponudnik napeljal vodo do svoje hiše, je vendar morala lokalna skupnost poskrbeti, da se je vodovodni sistem sploh v osnovi zgradil. To je le en primer, seveda pa jih je veliko več,« so sporočili s cirkulanske občine.

Gostje nimajo težav s plačilom turistične takse

Turistično in promocijsko takso svojim gostom že dobre tri tedne zaračunava Metka Forštnarič, lastnica Haloške vile v Pestikah (občina Zavrč). »Turistom takso posebej zaračunamo, to razumejo in se ne pritožujejo. Podpiram pobiranje takse, saj se ta denar vrne v turizem. Slednjega pa bomo lahko razvijali samo vzajemno, z roko v roki. Zavedati se je treba, da če v občini ne bo primerne infrastrukture, tudi turistov ne bo. In ceste so marsikje v zelo slabem stanju. Naši gostje me celo sprašujejo, ali so enosmerne,« je dejala Forštnaričeva.