Umor hčerke ultranacionalista

FSB za atentat obtožila Ukrajinko, ki naj bi skupaj s hčerko že pobegnila v Estonijo

S.R.
22. 8. 2022, 15.16
Posodobljeno: 22. 8. 2022, 15.18
Deli članek:

Ruska nacionalna varnostna agencija (FSB) je atentata na hčerko skrajnega nacionalista Aleksandra Dugina danes obtožila ukrajinske tajne službe.

Profimedia
Hčerka Darja Dugina in njen oče Aleksander Dugin.

Darja Dugina, hčerka razvpitega ideologa ruskih nacionalistov in skrajnih desničarjev Aleksandra Dugina, je umrla v soboto zvečer na obrobju Moskve. Po festivalu, ki se ga je udeležila skupaj z očetom, je med vožnjo domov v njenem avtomobilu eksplodirala bomba. Ukrajinske oblasti so kakršno koli vpletenost v atentat nemudoma zanikale. »Nismo kriminalna država, kot je Ruska federacija, poleg tega pa nismo teroristična država,« je denimo dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Medtem se v javnosti širijo številne teorije o dogodku, ki so večinoma odvisne od ideologije njihovega avtorja. Še vedno tako ni znano, ali je bil tarča napada v resnici njen oče Dugin. Prav tako ni znano, ali je šlo za notranji obračun med različnimi silami znotraj Rusije, ali pa za načrtovan napad akterjev iz tujine. Odgovornost za atentat so sicer prevzeli ruski partizani na čelu z nekdanjim ruskim poslancem Ilijo Ponomarevom, ki že od leta 2016 živi v Kijevu. Gre sicer za skupino, ki si prizadeva za strmoglavljenje Putinovega režima, ki pa je morda odmevni dogodek preprosto izkoristila za poceni marketing.

Profimedia
Kraj sobotne eksplozije, v kateri je umrla Darja Dugina.

Svoje izsledke preiskave je danes objavila tudi ruska nacionalna varnostna agencija (FSB), ki je v očeh nekaterih sicer med glavnimi osumljenci za napad. Sami so danes dejanja obtožili ukrajinske tajne službe, natančneje leta 1979 rojeno ukrajinsko državljanko Natalijo Pavlovno Volk, poročajo ruske tiskovne agencije. Ta naj bi skupaj s svojo najstniško hčerko v Rusijo prispela julija in najela stanovanje v stanovanjskem kompleksu, v katerem je živela tudi Dugina. Mesec dni naj bi jo tako opazovala in se pripravljala na napad, ki da ga je v soboto tudi uspešno izvedla. S hčerko naj bi se v soboto udeležili istega festivala kot Dugina in njen oče, po atentatu pa naj bi jima uspel pobeg v Estonijo.

V medijih se sicer v zadnjem obdobju pojavlja veliko poročil o tem, kakšen je dejanski vpliv Dugina na ruskega predsednika Vladimirja Putina, pri čemer mnogi poznavalci opozarjajo, da ta ni tako velik, kot je vtis na zahodu. Dugin, sicer trden zagovornik obnove ruskega imperija in širitve ruskih meja prek ozemelj, ki jih je nekoč obvladovala Sovjetska zveza, naj bi bil predvsem spreten pri trženju svojega imena, njegov dejanski vpliv na politiko v Kremlju pa naj bi bil precej manjši, če je sploh obstajal. Vsekakor je glasen podpornik vojne v Ukrajini in enako je veljalo za njegovo hčerko, ki se ni skotalila daleč od drevesa.