Pomanjkanje elektrike

Se bodo zaradi vročine na Kitajskem podražili električni avtomobiili?

M.K.
17. 8. 2022, 07.26
Posodobljeno: 17. 8. 2022, 07.31
Deli članek:

Oblasti v kitajski provinci Sečuan, kjer domuje 84 milijonov ljudi, so zaradi pomanjkanja električne energije, ki je posledica najhujšega vročinskega vala v zadnjih 60 letih, zaukazale šestdnevno zaprtje večine tovarn.

Profimedia
Zaprtje tovarn in rudnikov bi lahko vplivalo na višje cene litija.

Kitajska se sooča z izredno visokimi temperaturami, ki so v več ducat mestih presegle 40 stopinj Celzija. Dolgotrajna suša je znižala gladine rek, kar je vplivalo na zmanjšanje električne proizvodnje v hidroelektrarnah. Električno omrežje pa je dodatno obremenjeno zaradi ohlajenja prostorov s klimatskimi napravami.

Da bi ublažili pomanjkanje električne energije so oblasti v kitajski provinci Sičuan odredile šestdnevno zaprtje večine tovarn, poroča ameriška televizijska mreža CNN. Ukrep je v veljavi za 19 od 21 mestih v provinci, ki je s 84 milijoni prebivalci ena izmed največjih na Kitajskem. Za zaustavitev so se odločili, da bodo lahko zagotovili dovolj električne energije za gospodinjstva.

Odreditev zaustavitve pa bi lahko vplivala na povišanje nekaterih cen na svetovnem trgu, saj je Sičuan ena izmed ključnih lokacij za izdelavo polprevodnikom in sončnih panelov. V Sičuanu imata tovarne oba ameriška velikana, Apple in Intel.

V provinci se nahajajo tudi največji kitajski rudniki litija, ki je ključna komponenta za izdelavo baterij za električna vozila. Zaustavitev tovarn bi lahko povišale cene surovih materialov, po poročanju CNN ocenjujejo analitiki.