Zataval med lovom?

Jamarji rešili psa, ki bi se lahko v obsežnem jamskem sistemu izgubil pred dvema mesecema

M.K.
16. 8. 2022, 13.09
Posodobljeno: 15. 4. 2023, 07.15
Deli članek:

Ekipa ameriških jamarjev je iz jame v ameriški zvezni državi Missouri, 150 metrov pod zemljo, rešila psa, ki bi se lahko izgubil v obsežnem podzemlju pred dvema mesecema, poroča ameriška televizijska mreža Fox News.

Youtube
Izgubljeni pes bi lahko v jami preživel dva meseca.

Jamarja Rick Haley in Gerry Keene vodita ekipo, ki za ameriško Fundacijo za raziskovanje jam izdeluje zemljevid ene izmed jami v obsežnem jamskem sistemu Berome Moore v ameriški zvezni državi Missouri.

Gre za drugi največji jamski sistem v tej zvezni državi. V dolžino meri okoli 35 kilometrov, je za ameriško televizijsko mrežo CNN dejal Haley.

Na prisotno psa v jami je jamarje opozorila družina z otroci, ki je odšla na enodnevni izlet v jamo. Jamarja Haley in Keene sta se morala splaziti skozi ozek prehod, da sta lahko prišla do nemočnega psa. Psica je bila po navedbah Haleya v zelo slabem stanju, čeprav ni bila poškodovana. "Bila je resnično podhranjena, imela je le kosti in kožo," je dejal Haley in dodal, da je bil izgubljeni pes otopel in je stežka hodil. Po uri reševanja sta jamarji psa v platneni torbi uspela prenesti na površje.

Po tem, ko so mediji objavili fotografijo psa, se je javila 13-letna lastnica, ki je psa pogrešala od 9. junija. To pomeni, da je bil pes lahko v jami tudi dva meseca. 

Haley je še dejal, da ni jasno, kako je lahko prišel tako globoko v jamo. Morda je psica lovila žival kot je miš ali rakun. Poplave v jami, ki jih je pred časom povzročilo obilno deževje, pa bi jo lahko prisilile, da je šla globje v jamski sistem.