Ostri odzivi

VIDEO: Psihiatrija po pokolu v Cetinjah šokirala: "To je temperament Črnogorcev"

M.K.
16. 8. 2022, 11.13
Posodobljeno: 16. 8. 2022, 11.28
Deli članek:

"Ni pohvalno govoriti o duševnem stanju, še posebej pokojnika. Vedeti pa moramo, da živimo v Črni gori, da so Črnogorci znani po svojem temperamentu, še posebej na Cetinju," je na črnogorski javni televiziji RTCG izjavila psihiatrinja Branka Purlija in izzval ogorčenje domače javnosti. Nasilno vedenje je po njenem del črnogorskega temperamenta.

radiotitograd
Psihiatrinja Branka Purlija je razburila črnogorsko javnost.

Psihijatrinja Branka Purlija je bila gostja oddaje na črnogorski javni televiziji komentirala petkov pokol v Cetinjah, v katerem je 34-letni Vuk Borilović z lovsko puško ubil deset ljudi. Še šest jih je ranil, preden je bil sam ustreljen. 

"Ni pohvalno govoriti o duševnem stanju, še posebej pokojnika. Vedeti pa moramo, da živimo v Črni gori, da so Črnogorci znani po svojem temperamentu, še posebej na Cetinju.... Če primerjate mladeniča iz Vojvodine z mladeničem iz kateregakoli mesta Črne Gore, bo tisto, kar se zdi mladeniču iz Črne gore in nam povsem normalno, za mladeniča iz Vojvodine predstavljalo nasilno vedenje. Ali ni tako, to imamo preprosto v temperamentu," je po poročanju hrvaškega medija 24sata za črnogorsko televizijo povedala Purlija.

Njene besede so izzvale ostre reakcije v javnosti, ki je ocenila, da je psihiatrinja čas na javni televiziji izkoristila za relativizacijo nasilja in upravičevanje grozovite pokola, ki se je v petek zgodil v Cetinjah," na svojih spletnih straneh poroča Dnevni avaz iz BiH.

Pobil sem tvojo in mojo družino

Policijska rekonstrukcija petkovega pokola v Cetinjah je pokazala, da je Borilović najprej ubil svoje podnajemnike Natašo Martinović in njuna dva sinova. Po tem je poklical njenega moža Miloša Martinovića in mu povedal: "Pobil se tvojo in mojo družino," poroča Dnevni avaz. V naslednjih 45 minutah je v razdalji 80 metrov od hiše sejal smrt in ubil še sedem ljudi, šest pa jih je ranil.