Redek zgodovinski dogodek

VIDEO: Kataklizma v Dolini smrti: 'To se zgodi enkrat na 1000 let'

E. J.
11. 8. 2022, 14.32
Posodobljeno: 11. 8. 2022, 15.22
Deli članek:

Meteorolog Daniel Berc je dejal, da je verjetnost, da se takšen oblak pojavi v določenem letu le 0,1 odstotna.

NPS
Ceste so neprevozne in večinoma zaprte, pravijo v Nacionalnem parku Dolina smrti.

Meteorologi in uslužbenci Nacionalnega parka Dolina smrti so močno deževje, ki je poškodovalo infrastrukturo parka, povzročilo hudournike, ki so nosili avtomobile in prinesle naplavine na ceste, označili za redek zgodovinski dogodek, ki se zgodi enkrat na 1000 let, piše The Guardian.

NPS
Padle so tisočletne padavine, redek zgodovinski dogodek, poročajo iz Doline smrti iz ZDA.

V 3 urah toliko dežja kot skoraj v vsem letu

Pretekli petek je na suho dolino padlo približno štiri centimetre dežja, kar je blizu rekordne količine dežja, ki je kdaj padla v narodnem parku, so zapisali na spletni strani nacionalnega parka Dolina smrti.

Po mnenju strokovnjakov Nacionalne uprave za aeronavtiko in vesolje Združenih držav Amerike (NASA) je petkovo neurje v Dolini smrti v treh urah odvrglo količino vode, ki bi bila približno enaka 75 odstotkom vseh padavin, ki padejo na območju v enem letu. Rekord v količini dežja, ki je v enem dnevu padel v Dolini smrti, tako ni bil podrt, je pa bil podrt rekord za leto 2022. Avgusta v Dolini smrti običajno pade 25 milimetrov dežja.

NPS
Avtomobile je nosila poplava.

Ceste neprevozne in uničene

Več sto obiskovalcev in zaposlenih v narodnem parku sprva ni moglo zapustiti krajev, kjer so se znašli, na spletni strani parka Doline smrti pa opozarjajo, da so ceste v parku še vedno neprevozne.

Voda se je medtem umaknila s cest in na njih pustila debele nanose blata in gramoza. Tisti, ki jih je nevihta ujela v Dolini smrti, so jo lahko zapustili v začetku tega tedna.

NPS
Popolnoma uničen asfalt zaradi poplave.

Daniel Berc, meteorolog hidrometeorološkega združenja mesta Las Vegas, je omenjeni oblak opisal kot zgodovinski dogodek, ki se zgodi enkrat na 1000 let. Možnosti, da se zgodi v določenem letu, so 0,1 odstotka, so zapisali v Jutranjem listu.

NPS
Močan dež je uničil asfalt.

Sicer najbolj suh kraj v ZDA!

Dolina smrti je najbolj suh kraj v ZDA in vremenoslovci so tam merili najvišje temperature zraka na celem svetu. Nacionalni park Dolina smrti obsega 13,7 milijona kvadratnih kilometrov in vsebuje več kot 1500 kilometrov cest Zaenkrat ni poročil o tem, da bi bil kdo poškodovan med ali po omenjenem neurju. Policija in mornarica še vedno pregledujeta območje, ki ga je prizadelo to zgodovinsko deževje.

To bo naša prihodnost

Direktor nacionalnega parka Dolina smrti Mike Reynolds je dejal, da bo trajalo nekaj časa, da se popravi škoda, ki jo je povzročilo neurje. Nasini sateliti pa so uspeli posneti posledice neurja. To je kraj, kjer se vidijo posledice podnebnih sprememb. Modeli napovedujejo, da bodo tovrstne nevihte postale pogostejše in močnejše, je dejal Reynolds.