»Čudež brez primere«

Kim Džong Un razglasil veliko zmago nad covidom, prebolel ga je tudi sam

S.R.
11. 8. 2022, 09.31
Deli članek:

Če gre verjeti besedam sestre severnokorejskega voditelja Kim Jo-džong, je covid prebolel tudi sam Kim Džong Un. Slednji je zdaj naznanil, da je Severna Koreja epidemijo premagala.

Profimedia
Kim Džong Un

Veliki voditelj Kim Džong Un je odpravil vse najstrožje ukrepe proti epidemiji covida-19, ki so jih severnokorejske oblasti uvedle maja letos. V državi sicer nikoli niso razkrili, koliko ljudi se je okužilo ali zbolelo, kar je po poročanju tiskovne agencije Reuters bržkone posledica pomanjkanja kapacitet za testiranje. So pa dnevno objavljali število bolnikov z vročino. Skupno število se je na koncu ustavilo pri 4,77 milijona, od 29. julija pa niso zabeležili novih primerov. Umrlo naj bi 74 ljudi.

Kim je včeraj zmago nad covidom razglasil pred več tisoč uradniki, ki so lahko v zaprtem prostoru znova sedeli brez zaščitnih mask. »Takšno obvladovanje epidemije je čudež brez primere v svetovni zgodovini javnega zdravja,«je poudaril.

Zbrane je nagovorila tudi njegova sestra Kim Jo-džong, ki je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA med drugim dejala, da je imel simptome tudi Kim, s čimer je prvič doslej nakazala, da se je najverjetneje okužil tudi njihov voditelj. »Čeprav je bil hudo bolan z visoko telesno temperaturo, ob misli na ljudi, za katere je v luči protiepidemične vojne odgovoren do konca, niti za trenutek ni legel,« je poudarila. Obenem je žugajoč prst uperila proti Južni Koreji, ki jo je obtožila krivde za epidemijo. Obljubila je povračilne ukrepe. Seul se je na to že odzval in izrazil obžalovanje, da Pjongjang izreka nesramne, grozeče in neutemeljene obtožbe, poroča STA.

Vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pa že dolgo dvomijo o statističnih podatkih Pjongjanga glede števila okužb in trditvah, da je epidemijo obvladal. Država ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu. Ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego in naj ne bi imela zdravil ali cepiv proti covidu-19, še poroča STA.