Popularni vitamni D

Pozor: globalno narašča trend hipevitaminoze D, kakšni so simptomi?

E. J.
11. 8. 2022, 09.13
Posodobljeno: 11. 8. 2022, 09.33
Deli članek:

Od pojava covida-19 je dodajanje vitamina D postalo stalnica za mnogo ljudi, a zaradi nenatančnih in prevelikih odmerkov lahko hitro končate v bolnišnici.

profimedia
Simptomi hipervitaminoze D so številni in različni, večinoma pa jih povzroča presežek kalcija v krvi.

Hipervitaminoza D je trenutno v porastu in je povezana s številnimi potencialno izjemno nevarnimi zdravstvenimi težavami, piše Živim.hr. Od pojava covida-19 je dodajanje vitamina D postalo za mnoge ljudi dnevna stalnica, žal pa se odmerki pogosto ne upoštevajo in močno presegajo priporočene. Glede na to, koliko je bilo od začetka pandemije povedanega o koristih vitamina D in njegovi zaščitni vlogi pred covidom-19, pa tudi glede na to, da so raziskave pokazale, da večini prebivalstva primanjkuje tega vitamina, pa ne gre pozabiti, da je možno preveliko odmerjanje vitamina in da ima to lahko zelo resne zdravstvene posledice.

profimedia
Priporočene odmerke vitamina D lahko dosežemo z ustrezno prehrano , ki vključuje gobe, jajca in mastne ribe ter izpostavljenostjo sončni svetlobi.

Naraščanje hipervitaminoze D

»Globalno narašča trend hipervitaminoze D, kliničnega stanja, za katerega je značilna povišana raven vitamina D3 v serumu, ki najpogosteje prizadene ženske, otroke in paciente, ki so prestali kakšno operacijo,« so zapisali strokovnjaki, ki opozarjajo, da priporočene odmerke vitamina D lahko dosežemo z ustrezno prehrano (ki vključuje gobe, jajca in mastne ribe), izpostavljenostjo sončni svetlobi in z dodatki po potrebi, vendar le v priporočenih odmerkih.

Simptomi hipevitaminoze D

Simptomi hipervitaminoze D so številni in različni, večinoma pa jih povzroča presežek kalcija v krvi. Vključujejo zaspanost, zmedenost, apatijo, psihozo, depresijo, omamljenost in komo, anoreksijo, bolečine v trebuhu, bruhanje, zaprtje, želodčne razjede, vnetje trebušne slinavke, visok krvni tlak, nenormalen utrip, nepravilnosti v delovanju ledvic in celo odpoved ledvic.
Med možnimi simptomi so tudi keratopatija (vnetna očesna bolezen), okorelost sklepov, izguba sluha ali gluhost. Kljub temu, da je prevelik odmerek vitamina D lahko toksičen, so komplementarne terapije, vključno z jemanjem prehranskih dopolnil, predvsem vitamina D, izjemno priljubljene.
»To poročilo še enkrat poudarja možno toksičnost dodatkov, ki na splošno veljajo za varne, vendar le, če se ne jemljejo v nevarnih odmerkih (višjih od priporočenih) ali v nevarnih kombinacijah,« zaključujejo britanski zdravniki.

profimedia
Kljub temu, da je prevelik odmerek vitamina D lahko toksičen, so komplementarne terapije, vključno z jemanjem prehranskih dopolnil, predvsem vitamina D, izjemno priljubljene.

Zaradi prevelikega vnosa vitamina D v bolnišnico

V poročilu, ki so ga objavili zdravniki v reviji BMJ Case Reports po zdravljenju moškega, ki je potreboval hospitalizacijo zaradi čezmernega vnosa vitamina D, je moški srednjih let končal v bolnišnici zaradi vztrajnega bruhanja, slabosti, bolečin v trebuhu, krčev v nogah, tinitusa, suhih usta, povečane žeje, driske in izgube teže.
Ti simptomi so trajali tri mesece in so se začeli en mesec po tem, ko je začel z intenzivnim režimom prehranskih dopolnil, med katerim je jemal 50.000 mg vitamina D na dan, dnevni priporočeni odmerek pa je bil 600 mg ali 400 ie. Po pojavu omenjenih simptomov je prenehal jemati dodatke, vendar simptomi niso izginili.
Rezultati krvnih preiskav so pokazali, da ima izjemno visoko raven kalcija v krvi in ​​nekoliko povišano raven magnezija, medtem ko je bila raven vitamina D kar sedemkrat višja od priporočene, ter da je okvarjeno delovanje ledvic. Dva meseca po tem, ko je bil odpuščen iz bolnišnice, se je njegova raven kalcija normalizirala, vendar je bila raven vitamina D še vedno nenormalno visoka.