diplomatska rešitev

Za izbruh covida-19 v Severni Koreji krivijo stik s "tujimi rečmi"

A.R.
1. 7. 2022, 10.05
Posodobljeno: 1. 7. 2022, 10.16
Deli članek:

Severna Koreja se je borbe proti novemu koronavirusu sprva lotila z ukrepom, ki tudi nam ni tako neznan: zaprtjem in nadzorom meja. Ko pa je izolacija morala popustiti, se je v uradno razlago izbruha bolezni, ki je sledil, primešala še premestitev v razlagi možnega vzroka izbruha.

Profimedia
Distribucija zdravil po majskem izbruhu covida

V Severni Koreji so, tako vsaj o trditvah državnih medijev poroča BBC, odkrili vzrok nenadnega izbruha Covid-19. Da je virus, ki je najverjetneje povzročitelj aprilskega porasta neznane »vročice«, za katero je v kratkem času zbolelo skoraj 5 milijonov ljudi, v državo vstopil ravno iz Južne Koreje, o tem Pjongjang vsaj uradno ne dvomi. Pri tem pa naj bi imele ključno vlogo »tuje reči«, ki občasno preletijo sicer eno najbolj varovanih državnih mej.

Iz južne sosede v Severno Korejo aktivisti že več let pošiljajo različna sporočila in humanitarno pomoč s pomočjo balonov, sedaj pa naj bi stik s tako prispelimi »tujimi rečmi« postal nezaželjen zaradi možnega stika z virusom.

Čeprav v Seulu odločno zanikajo, da bi se virus lahko prenašal preko takega stika »na daljavo«, pa so v Severni Koreji že odkrili dve osebi, ki sta na začetku aktualnega izbruha epidemije v državi zboleli ravno po tem, ko sta bili v stiku z neznanimi predmeti blizu južnokorejske meje.

Slaba meja

Od takrat naj bi se v medijih pojavljala razlaga, kako je ravno ta stik povzročil »hitro širjenje malignega virusa Covid-19 v Demokratični Ljudski Republiki Koreji (DLRK)«. Posledično pa prebivalce te dežele sedaj zasuvajo opozorila, naj bodo »pazljivi do tujih reči, ki jih v območja v bližini demarkacijske mejne črte lahko zanesejo veter in sorodni vremenski pojavi, ali baloni«, za odstranjevanje opaženih predmetov te vrste paso zadolžene uradne ekipe za boj proti epidemiji.

Kim Jong-Un je kmalu po izbruhu covida-19 izjavil, da gre za največjo »nesrečo, ki je zadela našo državo vse od njene ustnovitve«. Severna Koreja naj bi bila sicer zaradi slabe založenosti s cepivom in šepavega zdravstvenega sistema na epidemijo slabo pripravljena, ravno tako pa državo pestijo tudi dvomljivime informacije glede obsega izbruha, ki bi se lahko prav lahko med 25-milijonskim prebivalstvom začel tudi pred letošnjim aprilom, ko so uradno tam zaznali prve primere okužb.

Dobra meja

Ti so namreč z nekajmesečnim zamikom sledili sprostitvi tovornega prometa preko prej strogo zaprte meje s Kitajsko. Poleg tega je ravno v času sprostitve Kitajsko zajela ponovna rast okužb z različico omikron. Vendar pa bi razlaga, po kateri je virus prišel s te zavezniške države, kaj hitro lahko naletela na težavne diplomatske zadržke. Kot je za Reuters povedal profesor Lim Eul-chul, »če bi obveljalo, da je virus prišel v državo s Kitajske, bi bilo treba ponovno zaostriti karantenske ukrepe na meji, to pa bi ustavilo trgovino med državama«.

Kot v znani šali, v kateri je nekdo ponoči izgubil ključ v grmovju, a ga išče pod ulično svetilko nekaj metrov stran. Na ta način ključa morda ne bo našel, ga bo pa zagotovo laže iskal, saj se pod svetilko »vsaj bolje vidi«.