OneCoin

Prevarantska »kriptokraljica« tudi na FBI-jevi lestvici najbolj iskanih

R.T.
1. 7. 2022, 07.19
Posodobljeno: 1. 7. 2022, 07.23
Deli članek:

Bolgarka Ruja Ignatova je v kriminalne vode vstopila s piramidno shemo, ki se je izdajala za kriptovaluto imenovano OneCoin.

Profimedia
Ruja Ignatova naj bi jeseni 2017 zbežala iz Grčije, razpolagala pa naj bi vsaj s pol milijarde evrov.

Profimedia
Ruja Ignatova se je uvrstila med deset najbolj iskanih zlikovcev na FBI-jevi listi. Povsem možno je, da ima drugo identiteto, nekateri menijo, da bi lahko bila že mrtva.

Po oceni ameriške obveščevalne agencije FBI si je od »naložb« v OneCoin na nezakonit način pridobila približno 3,5 milijarde evrov. V njene limanice se je po poročanju portala Siol ujelo tudi nekaj slovenskih »investitorjev«. Na dogodkih in konferencah po svetu so njeni sodelavci OneCoin prikazovali kot donosno in varno naložbo, kriptovaluto zavarovano s tehnologijo blockchain, kar pa je bilo daleč od resnice. Šlo je za navadno piramidno prevaro, denar pa se je stekal do tako imenovane kriptokraljice Ignatove.

Ko so ameriške oblasti leta 2017 za Ignatovo razpisale tiralico, je ta izginila v neznano. Leta 2019 so ujeli njenega brata, ki je preiskovalcem opisal, kako so potekale »operacije« in kdo se je poleg Ignatove okoristil s prevaro.

FBI za informacije, ki bi privedle do prijetja Ignatove ponuja 100 tisoč dolarjev. Upe polagajo predvsem v jezne »investitorje«, ki so dolgo verjeli v uspeh OneCoina, po razblinjenih iluzijah pa bi jo z veseljem izdali.