Svet

Stoltenberg: Na mizi pomembne odločitve glede Ukrajine

STA
16. 6. 2022, 12.18
Posodobljeno: 16. 6. 2022, 13.22
Deli članek:

V Bruslju danes zasedajo obrambnimi ministri 30 članic zveze Nato, ki nadaljujejo pogovore podpori Ukrajini proti ruski agresiji.

Reuters
Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg.

Zasedanju se je včeraj začelo z delovno večerjo, na kateri so sodelovale tudi partnerice Nata - Finska, Švedska, Ukrajina in EU ter na kateri so govorili o ruski agresiji na Ukrajino. "Zaveznice v Natu so pripravljene še naprej zagotavljati znatno podporo Ukrajini," je danes dejal Stoltenberg, ki je včeraj poudaril, da bo prihajajoči vrh Nata v Madridu vrh, ki bo spremenil zavezništvo "v ključnem času za našo varnost". Ukrajina po njegovem "resnično potrebuje našo podporo".

Ob tem je pozdravil napoved ameriškega predsednika Joeja Bidna, da bodo ZDA sprostile novo varnostno pomoč Ukrajini v vrednosti milijarde dolarjev.

Stoltenberg je napovedal, da bodo na vrhu Nata v Madridu zaveznice sprejemale pomembne odločitve. Dogovorile se bodo namreč o obsežnem svežnju pomoči Ukrajini. Dolgoročno naj bi jih pomagali pri prehodu od vojaške opreme sovjetske izdelave na bolj sodobno Natovo opremo.

Poleg tega bodo na madridskem vrhu odločili o tem, kako še okrepiti odvračalno in obrambno držo in kako še posodobiti Nato, in sicer s sprejetjem strateškega koncepta, ki odraža novo varnostno realnost.

Tokratno zasedanje obrambnih ministrov, ki se ga udeležuje tudi minister za obrambo Marjan Šarec, služi sicer kot priprava na madridski vrh.

Tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes dejal, da bo tokratno ministrsko srečanje postavilo temelje za uspešen vrh Nata konec junija v Madridu. Naše zavezništvo temelji na temeljnih vrednotah in te se kažejo v vsem, kar počnemo, je povedal. "Ko vidimo, da države, kot sta Švedska in Finska, sprejmejo zgodovinsko odločitev, da zaprosijo za članstvo v Natu, je to zelo spodbudno," je dodal Austin.

Nemčija pošilja večcevne raketomete

Pred zasedanjem obrambnih ministrov se je v sredo pod vodstvom ZDA tudi sestala kontaktna skupina za Ukrajino, v okviru katere poteka usklajevanje obrambne pomoči tej državi. V njej sodeluje tudi Slovenija.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je po srečanju povedala, da bo Nemčija Ukrajini podarila tri večcevne raketomete. Ti bi lahko bili dobavljeni v juliju ali avgustu, potem ko se bodo ukrajinske sile izurile za njihovo uporabo.

"Urjenje na teh raketometih se lahko začne konec junija, kar pomeni, da bi bili lahko dostavljeni konec julija ali v začetku avgusta," pa je pojasnila danes ob prihodu na zasedanje.

Nemčija bo Ukrajini sicer sprva dostavila le tri namesto štirih raketometov, ki lahko zadenejo cilje, oddaljene več kot 80 kilometrov. To lahko Nemčija trenutno zagotovi, ne da bi ogrozila lastno obrambo in obrambo zavezništva.

Slovaška pa je Ukrajini podarila pet vojaških helikopterjev tipa Mi sovjetske izdelave in tisoč raket tipa grad, je danes sporočil slovaški obrambni minister Jaroslav Nad.

"Z veseljem potrjujem, da je bilo na tisoče slovaških raket 122 mm grad in pet helikopterjev serije Mi varno podarjenih ukrajinskim oboroženim silam," je zapisal na Twitterju ob robu zasedanja. Pet slovaških helikopterjev naj bi zamenjali za helikopterje black hawk ameriške izdelave.