Nečistnik in tudi morilec?

Razgaljeno ljubezensko življenje upokojenega prašičerejca, ki je truplo žene 40 let skrival v greznici

S.R.
16. 6. 2022, 11.33
Posodobljeno: 16. 6. 2022, 11.56
Deli članek:

Njegova nekdanja ljubica je policistom razkrila, da je bil, ko ji je sporočil novico o izginotju soproge, povsem miren.

Profimedia
David Venables

Kot smo že poročali, na sodišču v britanskem Worcestru poteka sojenje zoper 89-letnega prašičerejca Davida Venablesa, osumljenega, da je na začetku maja 1982 umoril svojo soprogo Brendo, njeno truplo skril v greznico na kmetiji in jo prijavil kot pogrešano. Leta 2019 je njene posmrtne ostanke med čiščenjem greznice odkril Venablesov nečak, ki je kmetijo tistega leta kupil od osumljenca.

Na včerajšnji obravnavi je bilo slišati več podrobnosti, ki jih je policiji na zaslišanju razkrila njegova nekdanja ljubimka Lorraine Styles, s katero je bil z vmesnimi prekinitvami za ženinim hrbtom v ljubezenskem razmerju celih 14 let. Stylesova je sicer že leta 2017 umrla za plučnim rakom, a jo je policija zaslišala že davnega leta 1984. Ko sta se spoznala, je bila sama negovalka Venablesove mame, njuno poznanstvo pa je leta 1967 v meseno razmerje preraslo, ko ji je precej »priljudni« Venables začel nuditi prevoze domov. Temu so sledili nočni obiski »tri do štirikrat tedensko,« njuno razmerje pa je postalo »precej resno.« Stylesova je nato v nekem obdobju zaradi depresije, ki je bila posledica sumov, da se Venables videva še s kakšno drugo, nekaj časa preživela tudi v bolnišnici. Pozneje, ko je izvedela, da za njuno afero ve tudi Venablesova žena, se je odpravila do njune kmetije, da zadevo razčistijo. »Brenda je poudarila, da David nima namena zapustiti družine in doma, afera z mano pa da ni bila edina, nakazala je, da so bile v igri še druge,« je pojasnila Stylesova.

Profimedia
David Venables na ponedeljkovi obravnavi na sodišču.

»Kot neumnica« se je vrnila v njegov objem

To se je dogajalo na začetku sedemdesetih, po navedbah Stylesove pa je Venables po tistem strečanju zanjo postal »stvar preteklosti.« A le do leta 1973 oziroma 1974, ko jo je pričakal pred njenim domom in ji dejal, da jo že več mesecev išče. Ljubezen je znova vzplamtela in se zavlekla do leta 1981, ko je Stylesova znova začela dvomiti, da so »njegova čustva pristna.« Takrat je spoznala drugega in razmerje za vedno končala, čeprav ji je Venables obljubljal, da se bo ločil. 5. maja, na dan, ko je svojo soprogo prijavil kot pogrešano, jo je znova poklical, je še pojasnila ter dodala, da je deloval »precej umirjeno« in da ji je »nenadoma povedal, da je njegova soproga noč pred tem izginila.« Poklical naj bi jo, ker je želel, da bi novico izvedela od njega in ne iz časopisov. V naslednjih tednih jo je znova vpletel v svojo ljubezensko mrežo. »Nisem mogla razumeti, kako je lahko bil glede vsega tako miren. Samo sedel je in gledal televizijo.« Znova ji je začel dvoriti in bilo je »očitno, da si želi spolnega odnosa,« je opisala in dodala, da ga je takrat zavrnila, a da se je že nekaj tednov pozneje »kot neumnica« vrnila v njegov objem. A zadeva znova ni trajala. Nekega dne, ko je pred njegovim domom opazila »neznan avtomobil, v katerega je nato skupaj z njim sedla neka druga ženska, za katero je sumila, da se videvata,« je imela vsega dovolj, kot kaže pa tudi Venables, ki naj bi ji po telefonu dejal, da »nimata ničesar skupnega.« »Kar se mene tiče, se je takrat najino 14-letno razmerje končalo,« je dejala policistom. Sta pa vse do njene smrti ostala v stiku, je bilo slišati na sodišču.