106-metrska velikanka

FOTO: Zasegli še eno rusko superjahto

J.P.
8. 6. 2022, 06.59
Posodobljeno: 8. 6. 2022, 07.06
Deli članek:

Rešila je ni niti lokalna zakonodaja na Fidžiju.

Ministrstvo za pravosodje Združenih držav Amerike
Amadea

Ameriški Zvezni preiskovalni urad je zasegel prestižno jahto v lasti ruskega državljana, in sicer sankcioniranega oligarha Sulejmana Kerimova.

Na sledi 106 metrov dolgi Amadei so bili več mesecev.

Agenti so na njen krov na podlagi sodnega naloga zakorakali že aprila, ko je dosegla Fidži, a se jim je lastnik zoperstavil s sodno bitko, češ da je nalog v nasprotju z lokalno zakonodajo tihomorskega otoka.

Ministrstvo za pravosodje Združenih držav Amerike
Amadea

To je včeraj ovrglo vrhovno sodišče na Fidžiju ter zaukazalo odstranitev velikanskega plovila, zasidranega v luki Lautoke, ki da je tamkajšnjo vlado drago stalo.

Po oceni ameriških oblasti naj bi vzdrževanje več kot 280 milijonov evrov vredne jahte na leto stalo od 23 do 28 milijonov evrov.

Profimedia
Sulejman Kerimov

Plovilo je v vode Fidžija zaplulo brez dovoljenja – sodišče je še ocenilo, da najverjetneje zato, da bi ubežalo pregonu Združenih držav Amerike.

Jahta sicer ni pisana na Kerimova, temveč nekega ruskega poslovneža, ki ga sankcije zaradi invazije na Ukrajino niso doletele. Vendar pa so ameriške oblasti presodile, da ima Kerimov od nje koristi.

Zgovoren je tudi podatek, da so na plovilu takoj po začetku vojne izklopili sistem avtomatskega sledenja.

Združene države Amerike so Kerimova sicer prvič sankcionirale zaradi obtožb o pranju denarja leta 2018. Od takrat so ga doletele sankcije tudi drugih držav.