Allison Fluke-Ekren

Srhljivo priznanje ameriške teroristke

R.T.
8. 6. 2022, 07.48
Posodobljeno: 8. 6. 2022, 10.57
Deli članek:

Američanka se je pogodila s tožilstvom in priznala, da je načelovala eskadrilji Islamske države v Siriji, ki je bila sestavljena izključno iz žensk, ter da je načrtovala teroristične napade v Združenih državah Amerike.

Šerifov urad v Alexandrii
Allison Fluke-Ekren

Allison Fluke-Ekren iz Kansasa je na sodišču priznala, da je podpirala Islamsko državo ter za nasilje izurila več kot sto žensk in deklet.

Mama in nekdanja učiteljica je Združene države Amerike zapustila leta 2011, pred Sirijo pa je z Islamsko državo sodelovala v Libiji.

42-letnica je ženske in otroke učila rokovanja z orožjem, tudi s samomorilskimi jopiči. Na sodišču v Virginiji je sicer zanikala, da bi novačila deklice.

Fluke-Ekrenova, znana tudi kot Umm Mohamed al Amriki, naj bi bila skrajno radikalizirana – kot je dejala ena od prič, bi se na lestvici od ena do 10 stopnja njene radikalizacije ustavila pri 11 ali 12. Tako naj bi bila mnenja, da je vsak napad, ki ne bi terjal velika števila človeških življenj, potrata sredstev.

Kar se tiče napadov na ozemlju Združenih držav Amerike, je razmišljala o univerzah in nakupovalnih središčih kot potencialnih tarčah.

Njen mož, ki je umrl v zračnem napadu, je bil del skrajne organizacije, ki je leta 2012 v Libiji napadla ameriški tabor.

Ko so jo na sodišču pobarali, če se je pogodila zavoljo velikega števila otrok, ki jih ima, je planila v jok.

Njena družina je sicer že pred časom na sodišče naslovila prošnjo, naj ji prepove stike z njimi.

Grozi ji 20 let zaporne kazi.