nenavaden incident

Kar v centru Ptuja je delil letake z grožnjami

DZ / Štajerski tednik
7. 6. 2022, 19.21
Posodobljeno: 8. 6. 2022, 13.19
Deli članek:

»Sem vrhovni poveljnik vseh oboroženih enot na planetu Zemlja! Kdor ni z mano, je ... Pridi danes, če upaš, če si res glavni,« je vsebina letakov z grožnjami, ki jih je konec prejšnjega tedna po Šolskem centru Ptuj, gimnaziji in centru Ptuja delil mladenič. Ker je nanje kopiral tudi osebno izkaznico, kartico zdravstvenega zavarovanja in celo Mercatorjevo pika kartico, so ga policisti zelo hitro izsledili. Pri sebi ni imel orožja, odpeljali pa so ga na psihiatrično zdravljenje.

Facebook
Tako popisane letake je mladenič delil v šolskem centru in v mestu.

Neverjetne zgodbe, ki so jim priča Američani, se zdijo tako daleč ... Grožnje, ki se končajo tudi s krvavimi obračuni, so njihova vsakodnevna realnost. Slovenija je glede tega precej varna država. Pa vendar občasno kakšen dogodek zaseje dvom, ali smo v svojem okolju res lahko brezskrbni. Zadnje čase je takih primerov žal veliko.

V petek so prestrašeni mladostniki in mimoidoči v centru Ptuja poročali o milo rečeno nenavadni prigodi. Čudaško vedenje posameznika, ki je delil letake z grožnjami, so pristojni obravnavali zelo resno. Letaki z nenavadno vsebino, ki naj bi jo po neuradnih, a zanesljivih informacijah spisal 27-letnik z območja Grajene, so dvignili veliko prahu: »13 = XIII, God is real, danes partijam v ... pridi, če upaš ...«

Policisti Policijske uprave Maribor so potrdili, da so posredovali in da so moškemu nudili zdravniško pomoč: »Odpeljali so ga na zdravljenje.« Neuradno naj bi v preteklosti povzročil že več incidentov. Mnogi so se na družbenih omrežjih spraševali, kako se lahko kaj takega dogaja, kaj roji po glavi nekomu, da spiše takšne nebuloze, kaj je bil njegov namen in kaj je sposoben storiti.

Na Šolskem centru grozil dijakom

sta
Mlakar zagotavlja, da bo za varnost dijakov poskrbljeno.

»Ukrepali smo takoj, ko smo bili obveščeni o tem neljubem dogodku. Naša varnostnica je videla, kaj se dogaja, in mladeniča zaprosila, naj zapusti stavbo Šolskega centra. Nekateri ravnatelji so poskušali govoriti z njim, a smo morali poklicati policijo,« o dogodkih pravi direktor Šolskega centra Ptuj Oton Mlakar. Policija ga sicer ni prijela na šolskem prostoru, saj je še pred njihovim prihodom zapustil območje šole in odšel v mesto, a so ga zelo hitro izsledili. »Te zadeve jemljemo zelo resno. Imeli smo sestanek z varnostno službo, o tem smo govorili tudi na kolegiju. Navodilo je jasno: če se ponovno pojavi, z njim ne komuniciramo, temveč takoj o tem obvestimo policijo,« dodaja Mlakar.

Nenavaden incident naj bi se sicer na območju šole zgodil že pred dvema tednoma, ko je direktorja čistilka obvestila, da je nekdo razgrajal in se čudno vedel, vpil v šolskih prostorih in z vrat trgal nalepljene liste ... Ali gre za istega posameznika, niso prepričani, sumijo pa, da bi lahko bila primera povezana.

Mlakar zagotavlja, da bo za varnost dijakov poskrbljeno. V takšnih primerih se izkaže, kako pomembno je, da imajo varnostno službo. »Res je sicer, da se ob 1300 dijakih nekdo, ki je malo starejši od njih, hitro izmuzne in ga varnostnik ne opazi. Smo pa zdaj še veliko bolj pozorni. Zadeve smo vzeli skrajno resno,« zatrjuje.

Mnogi udeleženi so bili po teh dogodkih pretreseni. Upajo, da se kaj takega ne bo ponovilo.

čg
Nadlegoval je dijake v šolskem centru in na gimnaziji ter tudi ljudi v centru mesta.

Na gimnazijo prišel že vsaj trikrat

Boštjan Šeruga, ravnatelj Gimnazije Ptuj, pravi, da je mladenič k njim na šolo prišel že pred 14 dnevi. Kaj je dejansko želel, iz tega, kar je povedal, niso znali razbrati. Zato so ga zaprosili, naj stavbo zapusti, kar je tudi storil. Nato se je prejšnji četrtek vrnil, le za kratek čas.

V petek pa se je čudaško vedenje stopnjevalo z deljenjem letakov. Pri njih se sicer ni dolgo zadržal, a so tudi oni poklicali policijo. Še pred prihodom policistov se je mladenič, ki sicer ni bil oborožen, odpeljal s kolesom. Da se dogaja nekaj nenavadnega, so jih obvestili še iz sosednjega šolskega centra. Posledica tega je, da imajo tudi na ptujski gimnaziji poslej varovanje. Do zdaj so ga imeli le eno uro dnevno, odslej bo varnostnik prisoten med 8. in 14. uro.