V osrčje vojne

VIDEO: Zelenski obiskal vojake na prvi bojni liniji v Donbasu

S.R.
6. 6. 2022, 07.27
Posodobljeno: 6. 6. 2022, 07.58
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski le redko zapusti Kijev, a se je tokrat presenetljivo podal na najbolj tvegano območje na prvi bojni liniji.

Profimedia
Zelenski je prejšnjo nedeljo obiskal vojake v regiji Harkov.

Zelenski je včeraj v svoji zdaj že tradicionalni opravi v olivnozeleni barvi obiskal mesto Lisičansk, ki se nahaja le nekaj kilometrov od Severodonecka, kjer v zadnjih tednih potekajo srditi boji med ukrajinsko in rusko vojsko. Severodoneck je še zadnja utrdba v regiji Lugansk, ki je Rusi še niso zavzeli, ukrajinski vojski pa je v mestu v zadnjih dneh uspela celo manjša protiofenziva, v okviru katere so znova osvojili del izgubljenega ozemlja.

Zelenski je včeraj obiskal tudi mesto Soledar v regiji Doneck, kjer je tako kot v Lisičansku vojakom na prvi bojni liniji podelil vojaška odlikovanja. Tako Lugansk kot Doneck sta del Donbasa, ukrajinskega industrijskega središča, ki ga Rusija po lastnih besedah želi »osvoboditi.« Zelenski je sicer že v dopoldanskih urah obiskal vojake v regiji Zaporožje, kjer so v zadnjem mesecu boji sicer nekoliko manj intenzivni, po navedbah guvernerja regije pa ima Rusija tam pod nadzorom približno 60 odstotkov ozemlja. V Zaporožju je obiskal tudi prebivalce Mariupolja, ki so uspeli pobegniti iz tega dlje časa obleganega mesta na jugovzhodu države, ki je zdaj prav tako pod nadzorom ruskih sil.

»Z vodjo mojega kabineta sem odšel na vzhod. Bila sva v Lisičansku in Soledarju,« je Zelenski dejal v svojem nočnem nagovoru ter dodal, da podrobnosti o obisku ne bo razkrival. Ukrajinske oblasti so pozneje objavile posnetke njegovega obiska na območju, kjer trenutno poteka glavnina bojev. Z vojaki se je srečal v zaprtih prostorih, zakloniščih oziroma bunkerjih, ter jim dejal, da si »zaslužijo zmago, to je najpomembneje, a ne za vsako ceno.«

Britanci v Ukrajino pošiljajo raketne sisteme

Sicer pa so dodatno pomoč Ukrajini v obliki raketnih sistemov dolgega dosega zdaj naznanili tudi Britanci. Kot je pojasnil obrambni minister Ben Wallace, bodo v Ukrajino poslali raketne sisteme za večkratno izstrelitev M270, ki lahko v eni minuti izstrelijo 12 natančno vodenih raket z dosegom do 80 kilometrov. Števila sistemov, ki jih bodo dobavili, Wallace ni razkril.

Rusija je včeraj po več kot mesecu dni znova bombardirala Kijev. Pet manevrirnih izstrelkov je zadelo vzhodno predmestje, po navedbah ruskega ministrstva pa so bili tarča tanki in druga oklepna vozila.