Pokol na osnovni šoli v Teksasu

Kdo je morilec devetnajstih otrok in dveh učiteljev? Tihi fant, ki si je za 18. rojstni dan kupil puški

G.G.
25. 5. 2022, 09.33
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 10.35
Deli članek:

Kdo je množični morilec, ki je v osnovni šoli v Teksasu zagrešil hudodelstvo? Kaj ga je gnalo v to grozljivo dejanje? Kako bi tovrstne ekscese preprečili, se sprašujejo v ZDA.

Profimedia
18-letni dijak Salvador Ramos.

Profimedia
Pred dnevi je objavil fotografijo svojih pušk na Instagramu.

18-letni Salvador Ramos je v mestecu Uvalde v Teksasu nekaj pred poldnevom do zob oborožen vstopil v osnovno šolo, ki jo obiskujejo šolarji do četrtega razreda, in začel streljati. Ubil je 19 otrok in dva učitelja, nato pa so ga policisti »likvidirali«. Kasneje so potrdili, da je doma, še preden je odšel proti šoli, ustrelil še svojo babico, ki je v kritičnem stanju.

Ramos je bil dijak na srednji šoli v Uvaldeu. Za svoj 18. rojstni dan si je kupil puški in veliko število nabojev. Po besedah teksaškega senatorja Rolanda Gutierreza je to storil takoj, ko je dopolnil 18 let. Na družbenih omrežjih je Ramos navrgel nekaj indicev, da se po njegovi glavi plete nekaj zloveščega. Pred štirimi dnevi je na Instagramu objavil fotografije svojih polavtomatskih pušk, drugje pa je napisal, da naj se otroci pazijo. Fotografije orožja je poslal tudi svojemu bivšemu sošolcu in mu dejal, da je »zdaj precej drugačen« in da ga »ne bi prepoznal«.

Ramos je v svoji objavi na Instagramu označil tudi uporabnico, ki ga ni poznala. Ko ji je sporočil, da bo delila njegovo objavo orožja, je odvrnila, kaj imajo puške opraviti z njo, Ramos pa ji je nato napisal, da jo je le želel označiti. Na dan strelskega napada jo je spet dregnil. Enigmatično je napisal »Storil bom«. Vprašala ga je, kaj, je odgovoril, da ji bo povedal pred enajsto uro in da »ima malo skrivnost, ki ji jo bo zaupal«. Ni bilo časa, kmalu zatem je zakrivil enega najhujših možnih zločinov.

Mediji pa so izvohali še Ramosovega sošolca iz osnovne šole, ki je dejal, da so se Ramosu posmehovali zaradi obleke, ki jo je nosil, in finančne stiske njegove družine.

Profimedia
Salvador Ramos pred vstopom v osnovno šolo v Uvaldeu.

Ramos si je denarce služil tudi z občasnim delom v lokalu s hitro hrano Wendy's. Vodja izmene Adrian Mendes je ameriškim medijem povedal, da je bil Ramos bolj tih fant, »naredil je svoje, ni pa se družil z ostalimi zaposlenimi«.