Pretresljivo

VIDEO: V strelskem pohodu na šoli ubitih 19 učencev in dva odrasla

M.U.
25. 5. 2022, 06.45
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 08.41
Deli članek:

Včeraj je v Teksasu prišlo do strelskega pohoda, ki ga je izvedel 18-letnik. Gre za najbolj smrtonosen strelski pohod v zadnjem desetletju Združenih držav Amerike.

Profimedia
Dogajanje pred osnovno šolo v kraju Uvade

Strelski pohod, kjer je bilo ubitih 19 učencev, ena učiteljica in še ena odrasla oseba, se je zgodil na osnovni šoli v kraju Uvalde v ameriški zvezni državi Teksas okoli 11.30 ure po lokalnem času.

Predstavniki teksaškega ministrstva za javno varnost so za CNN povedali, da naj bi strelec, identificiran kot Salvador Romas, najprej ustrelil svojo babico, ta je napad preživela. Nato pa se je okoli poldneva odpravil do osnovne šole Robb, kjer je zapustil svoje vozilo in vstopil s pištolo in puško, oblečen v neprebojni jopič, ter začel strelski pohod po učilnicah. Med streljanjem je v šolo vdrl mejni policist, ki je napadalca ubil.

Teksaški guverner Greg Abbott je napad označil za “grozljiv in nedoumljiv”.

Ameriški predsednik Joe Biden je napad ostro obsodil ter poudaril, da je čas, da se v ZDA zoperstavijo orožarskemu lobiju. Po njegovem je zamisel, da 18-letnik lahko vstopi v trgovino z orožjem in kupi orožje, "preprosto napačna". "Tovrstni množični strelski napadi se redko dogajajo kje drugje na svetu - zakaj? V drugih državah imajo težave z duševnim zdravjem, imajo domače spore, imajo ljudi, ki so izgubljeni. Vendar se tovrstni množični strelski napadi nikoli ne zgodijo tako pogosto kot v Ameriki," je opozoril.

Profimedia
Napadalec Salvador Romas

Združene države Amerike je nedavno pretresel strelski pohod v supermarketu v Buffalu v zvezni državi New York, v katerem je bilo ubitih deset ljudi. Napadalčev razlog naj bi bila rasna nestrpnost. Tudi ta je bil star komaj 18 let.

V Združenih državah je bilo leta 2020 19.350 umorov s strelnim orožjem. To je 35 odstotkov več kot leta 2019. FBI je lani v ZDA po podatkih nemške tiskovne agencije dpa zabeležil 61 strelskih pohodov, kar je za skoraj polovico več kot leto pred tem. Življenje v tovrstnih napadih so izgubili 103 ljudje, 140 je bilo ranjenih.