ŠTIGLIČEVE NAGRADE

Nagrada za življenjsko delo za režiserko Heleno Koder

M. V.
25. 5. 2022, 09.15
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 09.19
Deli članek:

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk bo podelilo Štigličeve nagrade za izjemne režije ter za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije.

m24.si
Helena Koder

V torek, 7. junija, bodo v Slovenski kinoteki podelili Štigličeve nagrade, letna strokovna priznanja Društva slovenskih režiserjev in režiserk za izjemno režijo posameznega AV dela ter za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Medtem ko nagrajenci za izjemno režijo posameznih AV del še ostajajo skrivnost, pa je že znana dobitnica nagrade za življenjsko delo – to je 85-letna scenaristka in režiserka Helena Koder.

Rojena je bila leta 1937 v Kamniku, tam je končala gimnazijo in potem vpisala študij romanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V gimnaziji je statirala v nekaj filmih in kot študentka igrala vlogo Ane (kot Helena Kordaš) v filmu Kala režiserjev Krešimirja Golika in Andreja Hienga. Med študijem se je zaposlila na TV Ljubljana (kasneje TV Slovenija), sprva kot napovedovalka in voditeljica oddaj, po končanem študiju pa kot novinarka in scenaristka. Čedalje pogosteje je dokumentarce po svojih scenarijih tudi režirala.

Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi leta 2014 tudi naziv Dokumentarno ime na festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC.

Njeni najbolj odmevni dokumentarci so V areni življenja, Dežela smehljajev, Magdalenice gospe Radojke Vrančič, Obrazi iz Marijanišča, Pesnik v pogrezu zgodovine, Linhart, človek razsvetljenstva …

Poročena je bila s pokojnim skladateljem, dirigentom in trobentarjem Urbanom Kodrom (njegovo najbolj znano delo je verjetno pesem Cvetje v jeseni za istoimenski kultni film).

m24.si
Poročena je bila s skladateljem Urbanom Kodrom.