najbolj intenzivni boji

Rusi Donbas zravnali z zemljo. Zelenski: Spremenili so ga v pekel

J.P.
20. 5. 2022, 09.03
Deli članek:

Območje te regije na vzhodu Ukrajine je trenutno središče najbolj intenzivnih bojev med ukrajinskimi in ruskimi silami.

Profimedia
Razdejanje v Donbasu

Regija Donbas na vzhodu Ukrajine je, kot je v nagovoru poudaril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, »popolnoma uničena«.

Ruska vojska si je po začetku invazije kot svoj ključni cilj postavila osvojitev Donbasa. Tega je, kot jo je obtožil Zelenski, spremenila v »pekel«. V nočnem nagovoru iz Kijeva je poudaril, da so ruske sile regijo povsem zravnale, a da to »ne more imeti vojaške razlage«. »Gre za nameren in zločinski poskus pobiti čim več Ukrajincev. Uničiti čim več hiš, socialnih objektov in podjetij,« je še dejal ukrajinski voditelj.

Profimedia
Razdejanje v Donbasu

V četrtek je ukrajinsko obrambno ministrstvo Rusijo obtožila, da je okrepila svoje napade v omenjeni regiji, obenem pa da civilistom preprečuje, da bi zbežali.

Profimedia
Razdejanje v Donbasu

Največji boji se trenutno bijejo za mesto Severodoneck, ki je še zadnji del regije Lugansk pod nadzorom ukrajinske vojske, poroča STA.

Koridor vzdolž južne obale

Donbas tvorita regiji Doneck in Lugansk, ki sta že od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih separatistov.

Rusija je svojo pozornost preusmerila na vzhodni del Ukrajine, potem ko je svoje sile umaknila iz neposredne okolice Kijeva. Bitka za staro industrijsko osrčje Ukrajine bo najverjetneje odločila o usodi ruske invazije.

V Donbasu prevladuje rusko govoreče prebivalstvo, Rusija pa je v preteklosti že govorila o osvobajanju te regije, ki je dom republikama Lugansk in Doneck. S podjarmenjem Donbasa bi Moskva odprla kopenski koridor vzdolž južne obale do ruske meje in s tem nadzirala oskrbo z vodo do polotoka Krim, ki si ga je priključila leta 2014.

Profimedia
Razdejanje v Donbasu

Iz Mariupolja v Donbas

Po poročanju britanskega BBC-ja so ruske sile v omenjeni regiji skušale ukleščiti ukrajinske vojake. V Donbasu se namreč nahaja približno 40.000 prekaljenih borcev, ki so pred tem bili v Kijevu. Če bi jim to uspelo, bi to bil hud udarec za prizadevanja Zelenskega.

Profimedia
Razdejanje v Donbasu

Pričakovati gre, da bo Moskva svoje sile iz Mariupolja, potem ko bo ta dokončno zavzet – v jeklarni Azovstal je še vedno neznano število braniteljev –, poslala v Donbas kot okrepitve. Še prej pa jih bo morala na novo oborožiti, kar zna biti relativno dolgotrajen proces. Ravno zato bi Rusi lahko bili manj vestni, kot pa bili, če ne bi bili pod pritiskom, da čim prej zavzamejo čim več ozemlja.

Profimedia
Razdejanje v Donbasu

V luči ruskega »brezumnega bombardiranja« v Donbasu, kot je temu rekel Zelenski, Ukrajinci še naprej prosijo za orožje: protiletalske rakete, tankovske izstrelke, strelivo.