Peščen vihar

Kisik nudijo kar na ulici: peščeni pekel v Siriji in Iraku

R.T./STA
16. 5. 2022, 15.06
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 15.21
Deli članek:

Na Bližnjem vzhodu so peščeni viharji običajni, vendar se je njihova intenziteta v zadnjih letih povečala. Prekomerno izkoriščanje rek, gradnja jezov in izsekavanje gozdov naj bi bili glavni krivci za pogostejše in bolj uničujoče peščene viharje, znanstveniki pa predvidevajo, da bodo podnebne spremembe ta trend še zaostrile.

Twitter/24 News HD
Iračani so se v vihar prebudili s težko sapo

Zaradi peščenega viharja se je po pomoč zaradi težav z dihanjem v bolnišnice zateklo najmanj 2000 ljudi, je sporočilo iraško ministrstvo za zdravje. Vihar je povzročil tudi zaprtje letališč, šol in vladnih uradov v sedmih od 18 iraških provinc, med drugim v prestolnici Bagdad. Zaradi zmanjšane vidljivosti so oblasti zaprle zračni prostor in ustavile lete na mednarodnem bagdadskem letališču, še poroča STA.

Rumeni in oranžni pesek je prekril strehe zgradb, avtomobile in prodrl celo v domove. Po vsej državi posredujejo reševalna vozila, reševalci pa ljudem kar na ulici nudijo kisik. Vlada je ljudi pozvala, naj, če je le mogoče, ostanejo doma, zunaj pa nosijo zaščitna oblačila in očala. To je že osmi peščeni vihar, ki je od sredine aprila prizadel Irak, ki ga pestijo degradacija tal, hude suše in pomanjkanje padavin.

Peščeni vihar je prizadel tudi sosednjo Sirijo. Na vzhodu države je umrlo sedem ljudi, med njimi dva otroka. Močan veter je ruval drevesa in povzročil izpad električne energije v provinci Dair as Saur.