Katar v Sloveniji

Pahor vidi v Katarju »prijatelja zaradi nafte in plina«

A.R./STA
16. 5. 2022, 14.27
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 19.20
Deli članek:

Katarski emir Al Tani danes začenja uradni, dvodnevni obisk v Sloveniji. Emir se je v predsedniški palači zasebno že srečal s predsednikom Borutom Pahorjem in odhajajočim premierjem Janezom Janšo.

STA
Slavnostni sprejem emirja na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Katarski emir se v Sloveniji mudi na povabilo predsednika Boruta Pahorja, ki je Katar obiskal marca letos. Emirja v Sloveniji spremlja številčna delegacija, v kateri so med drugim ministri za zunanje zadeve, za finance ter trgovino. Obisk emirja Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Tanija nadaljuje kontinuiteto srečanj in pogovorov visokih predstavnikov Slovenije in Katarja v zadnjih mesecih.

V okviru obiska je bil podpisan memorandum o soglasju med javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Qatar Holding LLC.

Al Tani je v izjavi za javnost v prisotnosti Pahorja dejal, da verjame, da se bo sodelovanje med državama še okrepilo. Pahor pa je poudaril pozitivne učinke, ki jih imajo dobri bilateralni odnosi za gospodarstvo in posel. Pri tem je dodal, da je pomembno, da ima Slovenija v Katarju prijatelja tudi zaradi energetskih potreb Slovenije. »Mislim, da je pošteno, da prepoznamo, da je za nas pomembno, da imamo v Katarju prijatelja zaradi nafte in plina, ki ju potrebujemo, da zadovoljimo naše potrebe po energiji,« je dejal Pahor in se zahvalil emirju za pomoč.

Z Al Tanijem se je srečal tudi predsednik vlade Janez Janša. Vlada je prek uradnega Twitter profila sporočila, da je na srečanju tekla beseda o bilateralnih odnosih in ruski invaziji na Ukrajino ter o njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost. »Uradni obisk predstavlja priložnost za promocijo sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem na področju energetike. Med Katarjem in Slovenijo namreč obstaja neizkoriščen gospodarski potencial. Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno prvenstveno na blagovno menjavo, veliki razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja,« so še dodali pri vladi.

Po Sloveniji bo Al Tani obiskal še Španijo, Veliko Britanijo in Nemčijo. Da je katarski emir evropsko turnejo začel ravno v Sloveniji, je Pahor označil za poseben kompliment.