Kitajska v Pacifiku

Kitajski sporazum s Salomonovimi otoki vznemiril sosede in ZDA

A.R.
20. 4. 2022, 09.24
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 10.20
Deli članek:

Kitajci so te dni sklenili sporazum o varnostnem sodelovanju s Salomonovimi otoki. Avstralija in ZDA pa v tem vidita začetek kitajske vojaške prisotnosti v regiji, čeprav doslej znana vsebina dogovora teh bojazni ne podpira.

reuters
Podpis sporazuma med Kitajsko in Salomonovi otoki

Kitajska je podpisala okvirni sporazum o varnostnem sodelovanju s Salomonskimi otoki. Pacifiško državo s 700.000 prebivalci so v preteklih mesecih pretresali nemiri zaradi naraščajoče brezposelnosti v državi. Lansko jesen, ko so protivladni protesti dosegali vrhunec, je v pomoč pri umirjanju razmer Avstralija v državo poslala tudi svojo policijo.

Čeprav podrobnosti sporazuma v javnosti še niso znane, pa njegov osnutek, ki je zaokrožil pred mesecem dni, ponekod zbuja skrb o vojaški naravi sporazuma. Medtem pa je predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin kot glavni namen sporazuma imenoval predvsem pomoč pri vzdrževanju socialnega mira, nacionalne varnosti in pomoč pri spopadanju z naravnimi nesrečami, poroča ABC.

Premier Salomonskih otokov, Manasseh Sogavare, prav tako zanika vojaško naravo sporazuma in je že večkrat zagotovil, da Kitajska na ozemlju države ne ustanavlja vojaške baze. A ravno vojaška prisotnost Kitajske skrbi ZDA, Avstralijo in Novo Zelandijo. Američani pa so zaradi tega napovedali uradni obisk le nekaj ur pred uradno razglasitvijo sporazuma. Avstralski minister za področje Pacifika pa se je proti varnostnemu sporazumu med Salomonskimi otoki in Kitajsko pogovarjal na svojem uradnem obisku v državi pred nekaj dnevi.

Senatorka Avstralije Marise Payne priznava, da je odločitev o varnostnem sodelovanju sicer pravica suverene države, a je hkrati prepričana, da so regionalne sosede najboljše jamstvo za zagotavljanje varnosti v državi. Sporazum s Kitajsko zato po njenem prinaša neravnovesje v regijo. Avstralija bo še naprej vztrajala pri tem, naj v primeru notranjih nestabilnosti Salomonski otoki pomoč raje iščejo znotraj »pacifiške družine«, kot pri Kitajski.

Ameriško zunanje ministrstvo v sporazumu vidi odprto pot za kitajsko vojaško prisotnost v pacifiški regiji, a trenutno ni videti, da bi bile njihove bojazni podprte z dejstvi. Da so ameriške trditve pretirane in da gre za povsem legitimno meddržavno sodelovanje, pa na očitke američanov odgovarja Wang.