V Franciji nezadovoljni z volilno izbiro

V Franciji protesti pred bližajočimi se volitvami

A. R.
19. 4. 2022, 11.42
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 13.22
Deli članek:

Pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami v Franciji se v tej državi vrstijo protesti z močnim anti-fašističnim poudarkom. Ti pa izražajo tudi močno nezadovoljstvo z izbiro, s katero se bodo soočali že to nedeljo.

Reuters
Demonstracije proti fašizmu v Franciji

Kot smo že poročali za Svet24 prejšnji teden, se na francoskih predsedniških volitvah med obema protikandidatoma, dosedanjim francoskim predsednikom Macronom in nekdanjo voditeljico skrajno desne stranke Nacionalna Fronta Jean-Marie Le Pen, odvija srdit boj za pridobitev levih volilcev. Prejšnji teden pa so se na ulice začeli zgrinjati protestniki, ki opozarjajo na nevarnost zmage skrajne desnice, del njih pa je prav tako nezadovoljen z alternativo, ki jim je na volitvah ponujena. Zaradi pričakovanega tesnega izida se namreč dosedanji predsednik Emmanuel Macron želi predstaviti tudi kot edina resna izbira proti desnici, ki jo predstavlja Le Pen.

V Parizu so se prejšnji četrtek oglasili predvsem študenti, ki so po poročanju pariške policije zasedli več pariških univerz. »Vsi smo antifašisti«, so vzklikali na sorbonski univerzi svetovnega slovesa, medtem ko so na okna razobesili več plakatov s protestnimi slogani, policija pa je skušala zborovanje razbiti tudi s solzilcem. Pri tem so po poročanju portala France24 številni protestniki izpostavljali problematike ekologije, beguncev in LGBT+ kot ene glavnih tem, glede katerih ne najdejo svojega glasu v programih nobenega od kandidatov na bližajočih se volitvah. V Franciji se v predvolilnem času sicer soočajo tudi z možnostjo bojkota glasovanja s strani velikega števila levih volilcev in volilk, ki v predstavljeni izbiri ne najdejo svojega kandidata.

Preteklo nedeljo pa je v več mestih v Franciji proti skrajni desnici protestiralo več tisoč ljudi, med drugim tudi s sloganom: »bolje glas, ki smrdi, kot glas, ki mori«, so poročali na portalu Euronews. Čeprav so protestniki v večji meri ravno tako zavračali Macronovo domnevno alternativo, pa je bil kot kaže njihov povod predvsem nevarnostvolilne zmage Le Pen. O protestih so poročali iz Pariza, Marseilla in Lyona, vmes pa se je že oglasila Le Pen, ki se ji protestiranje proti »izidom bližajočih se volitev«, kot se je izrazila, zdi »globoko anti-demokratično«.