Želijo sodelovati

Lukašenko izrekel to, česar Putin ne želi slišati

S.R./STA
7. 4. 2022, 15.34
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 15.45
Deli članek:

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je Rusiji kot poligon za invazijo na Ukrajino poklonil belorusko ozemlje, je danes dejal, da za njihovim hrbtom ne bi smelo biti nobenih ločenih sporazumov.

Profimedia
Aleksander Lukašenko

Lukašenkoje dejal, da vojna v Ukrajini vpliva tudi na Belorusijo, zato zahteva, da v mirovnih pogovorih sodeluje tudi Minsk. Morda najbolj presenetljivo pri njegovem pozivu je besedišče, ki ga je uporabil. Lukašenko je namreč večkrat uporabil besedo vojna, ki lahko v Rusiji skupaj z besedo "invazija" vodi v visoke globe. Rusija vztraja, da javnost in mediji uporabljajo izraz "posebna vojaška operacija" v Ukrajini.

"Izhajamo iz tega, da je ta vojna tik za ograjo naše države in da najresneje vpliva na razmere v naši državi," se je Lukašenko pritožil glede dejstva, da Minsk ne sodeluje v pogovorih med delegacijama Kijeva in Moskve, ki so potekala v Belorusiji in Istanbulu. Lukašenko. Zahodne države je obtožil, da so v to vpletle tudi Belorusijo, in dejal, da bi bilo zato na pogovorih treba slišati tudi njeno stališče.

Pritožil se je še, da so bili pogovori v Istanbulu prejšnji mesec posledica "pritiska Zahoda na Ukrajino, naj za nobeno ceno ne gre v Belorusijo". Dejal je, da Belorusija ne vztraja pri tem, da bi pogovori potekali na njenem ozemlju, saj so najpomembnejši rezultati, ne kraj pogovorov. Poudaril je še, da vojna Belorusiji povzroča veliko škodo. Belorusija je od začetka invazije gostila tri kroge mirovnih pogajanj v bližini meje z Ukrajino.