Ne glede na število civilnih žrtev

Putin je jezen in razočaran, zato bo še okrepil napade

R.T.
8. 3. 2022, 19.48
Posodobljeno: 8. 3. 2022, 19.49
Deli članek:

Ameriški uradniki so v torek ocenili, da je od začetka ruske invazije v Ukrajini umrlo od 2000 do 4000 ruskih vojakov. Kljub vojaškim neuspehom in gospodarskim težavam, ki izhajajo iz mednarodnih sankcij, bi predsednik Vladimir Putin lahko okrepil napade.

Profimedia
ZDA so z Ukrajino tudi delile "pomembne obveščevalne podatke", je dejal direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije William Burns.

Generalpodpolkovnik Scott Berrier, direktor ameriške obrambne obveščevalne agencije, je v govoru pred kongresnim odborom dejal, da je treba grobo oceno števila ubitih ruskih vojakov jemati previdno, ker temelji na več virih. Rusko obrambno ministrstvo je 2. marca objavilo, da je bilo v Ukrajini ubitih 498 ruskih vojakov.

"Naši analitiki ocenjujejo, da je malo verjetno, da bi Putina odvrnili neuspehi in da bo namesto tega prišlo do stopnjevanja," je dejala Avril Haines, direktorica Nacionalne obveščevalne službe. Ob tako visokih napetostih vedno obstaja možnost za "nenačrtovano eskalacijo," je dodala Haines.

V ruskem jedrskem položaju ni sprememb

Tudi William Burns, direktor Centralne obveščevalne agencije, je potrdil oceno, da se Rusija verjetno ne bo umaknila. "Mislim, da je Putin zdaj jezen in razočaran. Verjetno se bo bolj potrudil in zatrl ukrajinsko vojsko brez upoštevanja civilnih žrtev,'' je dejal Burns. 

Ukrajinci se bodo še naprej upirali

Burns je dejal, da on in analitiki Cie ne vidijo, kako bi lahko Putin dosegel cilj, da zavzame Kijev in zamenja vlado predsednika Vladimirja Zelenskega s promoskovskim marionetnim vodstvom. 

''Ne vidim, kako lahko doseže tak cilj in kam to vodi, verjamem pa, da bo v naslednjih nekaj grdih tednih podvojil vložek, brez upoštevanja civilnih žrtev,'' je Burns povedal odboru. Je pa poudaril, da je "popolnoma prepričan", da se bodo Ukrajinci še naprej "učinkovito in odločno upirali".