Karantenski hoteli

Okuženi olimpijci tarnajo nad nemogočimi pogoji in slabo prehrano

R.T.
5. 2. 2022, 20.27
Posodobljeno: 6. 2. 2022, 07.39
Deli članek:

Kitajci so na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu pričakovano uvedli izjemno strog režim.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse je usmerjeno v to, da bi se v olimpijski vasici virus čim manj razpasel in da, če bi se že, ne bi ušel izpod nadzora ter povzročil novih žarišč po državi, kjer se pandemije že od vsega začetka lotevajo z za evropske razmere razmeroma trdo roko.

Kar zadeva olimpijce, pravilo veleva, da morajo tisti, ki so pozitivni, a nimajo simptomov, izolacijo preživeti v posebnem hotelu. Tisti s simptomi morajo v bolnišnico. V vsakem primeru pa v tem času na olimpijskih igrah ne morejo nastopiti. Medtem se pojavlja vse več kritik, da so razmere v hotelih za karanteno neustrezne. Iz posameznih ekip tarnajo tudi nad tem, da morajo nekateri športniki v hotele, do katerih nimajo dostopa, drugi pa lahko izolacijo preživljajo v olimpijski vasi, poroča tiskovna agencija AP.

Športniki v teh karantenskih hotelih po njihovih navedbah nimajo dovolj hrane, jedi jim naj ne bi teknile, prav tako pa v tem času ne morejo trenirati. »Boli me trebuh, sem zelo bleda, okoli oči pa imam velike črne kolobarje. Želim, da se to konča. Vsak dan jočem, sem zelo utrujena,« je na instagramu dogajanje opisala ruska biatlonka Valeria Vasnetsova, ki je dejala, da ne gre za simptome virusa, temveč ji težave povzroča hrana.

Oglasil se je tudi vodja nemške delegacije Dirk Schimmelpfennig, ki je za športnike javno zahteval večje in bolj čiste sobe ter bolj redno prehrano, da bodo lahko, ko bodo hotel končno zapustili, še vedno sposobni nastopiti na olimpijskih igrah.

Vasnetsova je z obtožbami šla še dlje. Po lastnih besedah je opazovala, kakšno hrano pred vrati puščajo drugim okuženim, ki so pristali v karanteni in ki niso športniki, kot so denimo drugi člani odprav. Po njenih navedbah so športniki deležni precej slabše hrane. Tiskovni predstavnik ruske biatlonske ekipe Sergej Averjanov je pozneje sicer sporočil, da je bila Vasnetsova nato deležna boljšega obroka, kmalu pa naj bi ji v sobo dostavili tudi sobno kolo.