Sprememba

V Litvi kljub nadaljnji rasti števila okuženih ukinili covidna potrdila

S.R.
5. 2. 2022, 19.35
Posodobljeno: 5. 2. 2022, 19.38
Deli članek:

Litovsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je se covidnim potrdilom iztekel čas.

Profimedia
So pa razširili uporabo zaščitnih mask v notranjih prostorih, kamor je zdaj možno vstopati tudi brez covidnega potrdila.

Prebivalcem te baltske države od današnjega dne za vstop v trgovine, restavracije, na prireditve in dostop do drugih potrošniških storitev ni treba več pokazati covidnega potrdila, ki je bilo v veljavi od maja lani. Kot je pojasnilo litovsko ministrstvo za zdravje, je covidno potrdilo odigralo pomembno vlogo pri zamejevanju širjenja sars-cov-2, a se mu je v času nove različice omikron čas iztekel. Proti omikronu po njihovih navedbah to ni več učinkovito orodje. Za ta korak so se odločili kljub temu, da še vedno beležijo rast števila okuženih.

ourworldindata.org
V Litvi še vedno beležijo rast števila okuženih.

Skupaj s covidnim potrdilom so ukinili še nekatere druge ukrepe, a so uvedli tudi nekatere nove omejitve. Tako so denimo v nekaterih sektorjih, vključno z zdravstvom, ukinili obvezno testiranje na delovnih mestih na vsake sedem do deset dni. Na drugi strani so uvedli pravilo, da je v trgovinah dovoljena ena stranka na 15 kvadratnih metrov površine. Razmišljajo tudi o ponovni uvedbi omejitve, da morajo stranke v trgovinah držati razdaljo najmanj dveh metrov. To bi veljalo tudi za storitve, kot so na primer kozmetični saloni. Gostje v lokalih in restavracijah morajo odslej v notranjosti nositi maske, razen kadar jedo ali pijejo. Med posameznimi mizami mora biti dva metra razdalje.

Zdravstveni minister Arūnas Dulkys je prebivalcem še položil na dušo, naj še naprej upoštevajo priporočila in ukrepe, da se tako zaščitijo sami. V zaprtih javnih prostorih je še naprej treba nositi maske. Na prireditvah je dovoljeno streči hrano, a le na za to določenih območjih. Hrano lahko obiskovalci uživajo tudi v kinodvoranah, a le, če je med posameznimi obiskovalci, ki se v kinodvorano niso pripeljali v istem vozilu, prazen stol. Na splošno pa ministrstvo prebivalcem predlaga, naj stike z drugimi ljudmi omejijo, zlasti s tistimi, ki imajo simptome ali pa so bili z okuženo osebo v tesnem stiku.

Litovska vlada je sicer poudarila, da bodo covidno potrdilo, če bo to potrebno, znova uvedli.