Dramatično reševanje

FOTO in VIDEO: Od malega Rayana, ki je padel v vodnjak, jih loči le še nekaj metrov

S.R.
4. 2. 2022, 09.08
Posodobljeno: 5. 2. 2022, 07.42
Deli članek:

Poteka tretji dan reševanja petletnega dečka Rayana, ki je v torek v vasici Ighran nedaleč od mesta Chefchaouen v istoimenski provinci na severozahodu Maroka padel v vodnjak.

Zajem zaslonske slike
Ta Rayanom so vzpostavili stik, deček se je odzival.

Kot smo že poročali, je deček obtičal na globini približno 32 metrov. Ker je vodnjak preozek, v premer namreč meri manj kot 45 centimetrov, ga rešujejo s težko mehanizacijo. Stroji so brneli tudi ponoči, a je Rayan še vedno ujet v podzemlju. V popoldanskih urah so bili le še tri metre oddaljeni od fanta. Zadnje metre bo odkopavanje še bolj previdno.

Reuters
Do vodnjaka se prebijajo tudi s kopačem.

Reševalci so že včeraj pojasnili, da so do njega spustili masko za dovajanje kisika. Do vodnjaka se sicer prebijajo s petimi buldožerji in kopačem, a jim je do včerajšnjega večera s strani uspelo izkopati približno 19 metrov v globino. Na kraju so prisotni tudi reševalci, v pripravljenosti pa je še helikopter, s katerim ga bodo prepeljali v bližnjo bolnišnico. Tiskovni predstavik maroške vlade Mustapha Baitas je včeraj obljubil, da bodo dečka kmalu rešili. Kot danes poroča Al Jazeera, so reševalci do današnjega jutra dosegli že globino 27 metrov, preostanek pa naj bi jim uspelo izkopati v naslednjih nekaj urah. Nato se bodo morali prebiti še tri metre vodoravno, da bodo dosegli tudi vodnjak. Po navedbah Baitasa bi bilo zaradi tipa zemlje preveč nevarno, če bi vodnjak poskušali širiti z vrha, zato so morali poiskati drugo rešitev.

Kako natančno se je nesreča zgodila, še ni jasno, a naj bi se po prvih poročilih Rayan na območju, kjer je vodnjak, v torek nahajal z očetom Khalidom Agoramom, ki je tistega dne po lastnih besedah vodnjak popravljal. »Molim k bogu in ga prosim, da se sin iz vodnjaka vrne živ in zdrav,« je dejala njegova mama Wassima Kharchich. Eden od prostovoljcev Rdečega križa je za lokalne medije sicer pojasnil, da je z dečkom uspel komunicirati in da ga je deček slišal, slišali pa so tudi njegov odziv ter opazili tudi, da masko uporablja. »V mislih smo z družino, molimo, da bo spet z njimi takoj ko bo mogoče,« pa je poudaril Baitas.