Odpiranje meja

Ukrepe začela sproščati tudi najbolj stroga med strogimi

J.P.
3. 2. 2022, 06.42
Posodobljeno: 3. 2. 2022, 06.57
Deli članek:

V skoraj dveh letih so zabeležili 53 smrti in približno 17.000 primerov okužbe s covidom-19.

Profimedia
Jacinda Ardern

Nova Zelandija je naznanila odpiranje meja po fazah, potem ko so bile te zaradi pandemije novega koronavirusa zaprte skoraj dve leti. V tem obdobju so v pet milijonski državi zabeležili 53 smrti in približno 17.000 primerov okužbe s covidom-19.

In medtem ko so zaprte meje doma uživale precejšnjo priljubljenost, pa se Novozelandci zaradi njih iz tujine niso mogli vrniti.

Povpraševanje je bilo tako veliko, da za številne preprosto ni bilo prostora v hotelih, odrejenih za »karantenske goste«.

A zdaj je le napočil čas, da začne ukrepe sproščati tudi tozadevno ena najbolj strogih držav.

Nova Zelandija bo meje odpirala v petih fazah:

- Od 27. februarja dalje se bodo lahko iz Avstralije domov vrnili polno cepljeni Novozelandci.
- Od 13. marca dalje bodo na Novi Zelandiji dobrodošli polno cepljeni tujci. Takrat bodo sprejeli tudi omejeno število tujih delavcev.
- Od 12. aprila dalje bodo sprejeli do 5000 mednarodnih študentov.
- Ne pozneje kot julija bodo lahko na Novo Zelandijo prišli Avstralci in drugi obiskovalci, ki lahko to tudi običajno počnejo brez vize.
- Oktobra bodo vrata odprta tudi vsem drugim obiskovalcem in študentom, ki običajno za to potrebujejo vize.

Od pojava različice delta je novozelandska premierka Jacinda Ardern s strategije za eliminacijo covida-19 presedlala na promoviranje cepljenja in obravnavo virusa kot endemičnega.

Po poročanju britanskega BBC-ja je z dvema odmerkoma cepljenih 94 odstotkov Novozelandcev starosti nad 12 let, 56 odstotkov za cepljenje primernih državljanov pa je že prejelo poživitveni odmerek.