Zadnji val?

Zaradi omikrona ne bodo uvajali strožjih ukrepov

G.G.
5. 1. 2022, 07.14
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 07.20
Deli članek:

Medtem ko je nekatere evropske države ob omikronskem valu zajela panika in uvajajo strožje ukrepe, v Angliji, ne pa na Škotskem in v Walesu, ohranjajo trezno glavo.

Profimedia
V Londonu, kjer so imeli prvi porast okužb z omikronom, se število pozitivnih že znižuje.

Premier Boris Johnson je vztraja pri načrtu, ki mu pritrjujejo tudi podatki iz bolnišnic, ki kažejo, da se ob povečanju števila pozitivnih primerov ne povečuje število hospitaliziranih ali smrti zaradi covida. V državi zato ne bodo uvajali dodatnih restriktivnih ukrepov, saj bi bili ti škodljivi za gospodarstvo in družbo v celoti. Johnson sicer priznava, da bodo zdravstvene ustanove za krajši čas pod pritiskom, predvsem zaradi izostanka pozitivnega zdravstvenega osebja, ki mora v karanteno, a to bo po predvidevanjih hitro minilo. Še najbolj jih skrbi, če bi se zaradi okužb z omikronom povečalo število hospitalizacij že cepljenega starejšega dela prebivalstva. V skrajnem primeru bi zdravstvenemu osebju na pomoč priskočila vojska.

V Angliji se bodo še v prihodnje zanašali na množična testiranja, delo od doma, kjer je to mogoče, covidna potrdila pa so v veljavi le za določene dogodke.