V vrhu

Naši vzhodni sosedi po številu mrtvih zaradi covida dohitevajo BiH in Bolgarijo

G.G.
13. 12. 2021, 17.35
Posodobljeno: 13. 12. 2021, 19.48
Deli članek:

Ključna podatka glede stanja epidemije v posamezni državi: razmere v bolnišnicah in število mrtvih zaradi covida-19.

Reuters
Na Madžarskem cepijo tudi z ruskim cepivom Sputnik.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je konec oktobra pojasnil povezavo med številom dnevnih okužb s koronavirusom in precepljenostjo: »V visoko cepljenih populacijah lahko toleriramo bistveno višje številke«, ki pa ne bodo povzročile takšne grožnje za posameznika in prenasičenosti zdravstvenega sistema ter posledično visoke oziroma presežne smrtnosti. Zato imajo lahko danes na Danskem (slabih šest milijonov prebivalcev) več kot 7000 pozitivnih na dan in kakšnih 10 smrtnih primerov, v Romuniji (15 milijonov prebivalcev) pa le še 1000 do 2000 in skoraj 100 mrtvih, na višku tega vala pa so imeli čez 500 mrtvih dnevno. Bistvena razlika: na Danskem je polno cepljenih 77 odstotkov prebivalstva (skoraj vsi starejši), v Romuniji pa 39, pa še to se je dvignilo v zadnjem mesecu.

Bolj zagonetna sta primera Češke (10,7 milijona prebivalcev) in Madžarske (9,8 milijona prebivalcev). Precepljenost je v obeh država skoraj enaka (60 do 61 odstotna), toda medtem ko na Češkem v zadnjih dveh tednih zabeležijo sto ali manj smrti na dan, jih na Madžarskem krepko od 200 do 400.

Naši »najljubši« sosedi so tudi zelo visoko na lestvici po število mrtvih zaradi covida na milijon prebivalcev. Po podatkih podatkovno zanesljive spletne strani Worldometer je Madžarska na tretjem mestu po število mrtvih na milijon (3823), s takšnim tempom pa bodo kmalu prehiteli BiH (3998), medtem ko je Bolgarije še spredaj (4298). Te tri države so tudi na svetovno lestvici na drugem, tretjem in četrtem mestu, na nečastnem prvem je Peru. Ob tem moramo dodati, da je natančnost podatkov iz nekaterih bolj »eksotičnih« držav skrajno vprašljiva. Na tej lestvici je Češka na 7. mestu, Hrvaška je recimo 12., Slovenija pa 17.