Pomanjkanje osebja in naraščanje okužb

V Italiji bi nekateri vpoklicali necepljeno zdravstveno osebje

R.T.
11. 12. 2021, 19.45
Posodobljeno: 11. 12. 2021, 19.50
Deli članek:

Vse več okuženih s koronavirusom je tudi v zelo dobro precepljeni Italiji (73 odstotkov polno cepljenih), kjer novice o najvišjem število okuženih po 3. aprila uvrščajo na naslovnice medijev.

Profimedia
V nekaterih italijanskih bolnišnicah zaznavajo pomanjkanje osebja.
Še bolj kot v Italiji se dviguje število okuženih na Portugalskem, kjer imajo 89 odstotkov polno cepljenih, zaradi česar so jih predstavljali kot zgled v Evropi. Dnevno beležijo več kot 500 okužb, zaskrbljujoče pa narašča pritisk na intenzivne enote, kjer je že več kot 150 covidnih bolnikov.

V zadnjem tednu so beležili okoli 15.000 dnevnih okužb. V četrtek prvič po več kot pol leta prek 20.000, v petek pa 21.000. Število dnevno umrlih zaradi covida se že bliža število 100.

Ker se povečuje število hospitaliziranih, pa so v nekaterih bolnišnicah zagnali alarm zaradi pomanjkanja osebja. Od marca je za zdravstveno osebje obvezno cepljenje, zaradi tega pogoja pa jih je nekaj zapustilo službe. Vodja sindikata in angiolog iz bolnišnice v Padovi Giampero Avrucio predlaga, da spet dovolijo delati necepljenemu zdravstvenemu osebju, ki bi se moralo testirati vsakih 24 ali 48 ur.

Avrucio, ki ponavlja že neštetokrat izrečeno krilatico o izmučenih medicinskih sestrah in zdravnikih, navaja, da je samo v Padovi od marca suspendirali 200 necepljenih.

Medtem pa so Italijani Sloveniji na pomoč poslali nekaj zdravstvenih delavcev.